Shell nawiązuje współpracę z Too Good To Go
2024-01-19 09:23 | Shell PolskaUsługa Too Good To Go jest już dostępna na 300 stacjach Shell, a do końca stycznia br. zostanie rozszerzona na wszystkie lokalizacje w Polsce. To rozwiązanie, które realnie odpowiada na problem marnowania żywności. Współpraca stanowi kolejny ważny krok Shell w stronę zrównoważonego rozwoju.
Z danych ONZ wynika, że w gospodarstwach domowych, sprzedaży detalicznej i branży gastronomicznej marnuje się rocznie ok. 931 mln ton żywności, co w przeliczeniu na każdego mieszkańca Ziemi daje 74 kg rocznie[1]. Wpływa to także na emisję gazów cieplarnianych – 10 proc. światowej emisji CO2 ma swoje źródło właśnie w wyrzucaniu żywności.
Liczby pokazują dużą skalę problemu, dlatego w grudniu 2023 r. Shell nawiązał współpracę z firmą wpływu społecznego Too Good To Go. Jest to aplikacja, która zapobiega marnowaniu żywności poprzez łączenie klientów z restauracjami i sklepami oferującymi nadwyżki żywności w korzystnej cenie. Inicjatywa szybko zyskała uznanie wśród klientów Shell – jest dostępna już w 300 punktach sieci, a do końca stycznia 2024 będzie rozszerzona na wszystkie stacje w Polsce.
- Usługa Too Good To Go to świetna okazja, aby razem z naszymi klientami uratować produkty takie jak kanapki skomponowane ze świeżych warzyw, mięs wędlin, ciasta sałatki i inne przekąski. To istotny krok w kierunku zrównoważonego rozwoju. Naszym celem jest zmniejszenie ilości żywności kierowanej do utylizacji, a dzięki Too Good To Go możemy to osiągnąć, angażując naszych klientów w ten proces – mówi Mikołaj Pawlak, dyrektor kategorii Shell Café w Shell Polska.
Aplikacja to nie tylko narzędzie, z którym można zapobiegać marnowaniu żywności, ale również dodatkowy benefit dla klientów Shell. Użytkownicy Too Good To Go, mają dostęp do wysokiej jakości produktów spożywczych w atrakcyjnej cenie. Korzyść jest więc potrójna – dla środowiska, portfeli klientów i kubków smakowych.
Liczby pokazują dużą skalę problemu, dlatego w grudniu 2023 r. Shell nawiązał współpracę z firmą wpływu społecznego Too Good To Go. Jest to aplikacja, która zapobiega marnowaniu żywności poprzez łączenie klientów z restauracjami i sklepami oferującymi nadwyżki żywności w korzystnej cenie. Inicjatywa szybko zyskała uznanie wśród klientów Shell – jest dostępna już w 300 punktach sieci, a do końca stycznia 2024 będzie rozszerzona na wszystkie stacje w Polsce.
- Usługa Too Good To Go to świetna okazja, aby razem z naszymi klientami uratować produkty takie jak kanapki skomponowane ze świeżych warzyw, mięs wędlin, ciasta sałatki i inne przekąski. To istotny krok w kierunku zrównoważonego rozwoju. Naszym celem jest zmniejszenie ilości żywności kierowanej do utylizacji, a dzięki Too Good To Go możemy to osiągnąć, angażując naszych klientów w ten proces – mówi Mikołaj Pawlak, dyrektor kategorii Shell Café w Shell Polska.
Aplikacja to nie tylko narzędzie, z którym można zapobiegać marnowaniu żywności, ale również dodatkowy benefit dla klientów Shell. Użytkownicy Too Good To Go, mają dostęp do wysokiej jakości produktów spożywczych w atrakcyjnej cenie. Korzyść jest więc potrójna – dla środowiska, portfeli klientów i kubków smakowych.