Na Stacji Paliw. Magazyn branżowych inspiracji
Jakość, pewność i dywersyfikacja dostaw gazu

Ekopol Górnośląski Holding ma za sobą rekordowy kwartał

Ekopol Górnośląski Holding - dostawca technologii do zarządzania gospodarką paliwową przedsiębiorstw, w I kwartale 2021 r. wypracował 50,7 mln zł przychodów, co jest wynikiem o ponad 100 proc. wyższym wobec ubiegłego roku, kiedy wyniosły one 25,3 mln zł – poinformowała spółka w komunikacie prasowym.

Ekopol Górnośląski Holding ma za sobą rekordowy kwartał
Kwartalny wynik na poziomie netto również jest na rekordowym poziomie – 682 tys. zł, będąc blisko 7-krotnie większym r/r. Nowe segmenty działalności śląskiej spółki (fotowoltaika, deweloperka) mają istotnie wpłynąć na poziomy rentowności firmy w kolejnych kwartałach br.

Spółka z Piekar Śląskich mimo trwających ograniczeń związanych z pandemią koronawirusa, w niestabilnych warunkach gospodarczych odnotowała dynamiczny wzrost wyników. Ekopol Górnośląski Holding posiada zdywersyfikowaną działalność, a na ostateczny wynik spółki składają się dodatnie przepływy pieniężne z kilku różnych źródeł: dystrybucji paliw, sprzedaży wyrobów hutniczych oraz rozwiązań technologicznych do efektywnego zarządzania gospodarką paliwową przedsiębiorstwa „Mikrostacje.pl”.

- Jestem bardzo zadowolony, że możemy podzielić się z rynkiem tak pozytywnymi wynikami. Jeśli chodzi o segment paliw, przyczyn dynamicznych wzrostów z tego kwartału można szukać już w zeszłym roku, kiedy to aktywnie poszerzaliśmy grupę klientów korzystających z dostaw oleju napędowego oraz naszej technologii Mikrostacje.pl. Zawsze oferujemy elastyczne oraz dopasowane warunki współpracy, wobec czego nasza oferta może być praktycznie skierowana do każdej grupy odbiorców, niezależnie od branży – mówi Andrzej Piecuch, Prezes Zarządu Ekopol Górnośląski Holding S.A. – Dodatkowo podwyżki cen paliw na giełdach światowych, przy odpowiednio niskich cenach paliwa na stanie magazynowym umożliwiły nam uzyskanie bardzo dobrych marż w kanale sprzedaży hurtowej – dodaje.

Mimo spadających obrotów paliwem w zeszłym roku z powodu lockdownu wielu firm, Ekopol stale prowadził działania promocyjno-sprzedażowe, co poskutkowało utrzymaniem poziomu sprzedaży dzięki zwiększającej się bazie klientów. Od początku br. przedsiębiorstwa po lockdownie wracają do standardowych poziomów zużycia paliw, co w połączeniu z nowo pozyskanymi klientami dało efekt zarówno wzrostu ilości sprzedaży, jak i wzrostu marży.

- I kwartał był dla nas również niezwykle udany, jeśli chodzi o segment wyrobów hutniczych. Z reguły jest to działalność sezonowa i w okresie zimowym najczęściej odnotowuje się spadek ilości zamówień co w konsekwencji wpływa na wartościowy spadek przychodów. Najczęściej towarzyszy temu również rynkowy spadek cen wyrobów hutniczych. Ten kwartał jednak był zupełnie inny, na rynku w ostatnim czasie odnotowano dynamiczny wzrost cen stali, podyktowany m.in. wzrostem popytu na stal, ale przede wszystkim ograniczeniem możliwości jej zakupu i dużym wzrostem cen rud żelaza, energii elektrycznej oraz opłat z tytułu emisji do atmosfery CO2 przy jej produkcji – komentuje Andrzej Piecuch.

Ekopol mając świadomość redukcji zamówień złożonych w hutach na wyroby hutnicze skupił się przede wszystkim na pozyskiwaniu stali i odtwarzaniu zapasu magazynowego, mimo ciągle rosnących cen zakupu, co w dużej mierze pozwoliło zakończyć kwartał rekordową sprzedażą. Częściowo przewidziana sytuacja i zwiększenie zapasów magazynowych w dobrych cenach jeszcze w 2020 roku, a także podjęcie decyzji o realizacji zleceń na wyroby hutnicze jak najbardziej przetworzone, pozwoliło spółce za ten okres uzyskać bardzo dobrą marżę, osiągając jeden z najlepszych wyników ze sprzedaży wyrobów hutniczych w całej swojej historii.

– Kontynuujemy także prace związane z budową I etapu osiedla domków jednorodzinnych „Dolina Dramy”. Zima w tym roku nie dała się w budownictwie mocno we znaki, a prace przebiegają zgodnie z planem i przyjętym harmonogramem. Aktywnie działamy z promocją osiedlą, zarówno w internecie, jak i bilboardowo. Podpisaliśmy umowy z trzema biurami nieruchomości oraz podjęliśmy decyzję o równoległym rozpoczęciu II etapu budowy – podkreśla Prezes Zarządu Ekopol Górnośląski Holding S.A.

Spółka równolegle z działalnością w trzech podstawowych segmentach, buduje osiedle 25 inteligentnych, energooszczędnych domków jednorodzinnych w Ptakowicach pod nazwą „Dolina Dramy”. Pierwszy etap to budowa 8 budynków usytuowanych w pierwszej linii, wzdłuż drogi powiatowej. Na koniec I kwartału 7 z 8 zaplanowanych domów pokryto już dachówką i realizowano prace wewnątrz budynków. Ekopol zdecydował się na rozpoczęcie prac nad II etapem budowy, kolejnych 9 domów usytuowanych w większej odległości od drogi powiatowej, na działkach charakteryzujących się większym zainteresowaniem potencjalnych klientów. Termin zakończenia pierwszego etapu realizacji inwestycji oraz ostatecznego przekazania budynków planowany jest na 30 września 2021 r.

- 2020 rok był dla nas okresem, w którym obraliśmy wizję tego jak chcemy, aby wyglądał Ekopol w kolejnych latach, przedstawiając inwestorom jasne plany rozwoju spółki do 2023 r. Będziemy kontynuować działalność w dotychczasowych segmentach, rozwijać w deweloperce, poszerzając filary działalności o obszar fotowoltaiki, co jest dla nas niezwykle ekscytującym wyzwaniem. Mam nadzieję, że o pierwszych efektach naszych rozwiązań fotowoltaicznych będziemy mogli poinformować inwestorów już niebawem – podsumowuje Andrzej Piecuch.

Na początku 2021 r. Ekopol podpisał umowę o współpracy w obszarze fotowoltaiki z Sunday Energy. Kontrahent spółki to uznany podmiot działający na rynku PV, który dostarczy spółce niezbędne know-how oraz certyfikowany sprzęt świadomych producentów OZE. Dzięki temu spółka z Piekar Śląskich będzie się rozwijać w dwóch obszarach: jako dystrybutor rozwiązań fotowoltaicznych dla przedsiębiorstw oraz deweloper farm fotowoltaicznych, które później mają być odsprzedawane funduszom OZE.

Spółka prowadzi działania operacyjne, które w długim terminie przyczynią się do wzrostu wartości rynkowej, pozwalającej na zmianę rynku notowań z NewConnect na rynek główny GPW.

Paliwa BAQ jakość grupy Orlen
Zostań partnerem akceptacyjnym DKV – DKV MOBILITY