Kontenery Ad-Blue SWIMER

Rekordowe przychody Ekopol Górnośląski Holding w 2020 r.

Ekopol Górnośląski Holding, wiodący dostawca technologii do zarządzania gospodarką paliwową przedsiębiorstw, wypracował 37,6 mln zł przychodów w IV kwartale 2020 r., kończąc rok z rekordowym poziomem ponad 124 mln zł przychodów. Wynik ten jest wyższy o 15 proc. r/r. Kwartalna EBITDA wyniosła 316 tys. zł, przy zysku netto na poziomie 146 tys. zł. Mimo ograniczeń wynikających z pandemii, spółka przystosowała się do panujących warunków, kontynuując działalność w dotychczasowych segmentach oraz inwestując w nowe obszary, które mają istotnie wpłynąć na poziomy rentowności w 2021 r.

Rekordowe przychody Ekopol Górnośląski Holding w 2020 r.
Spółka z Piekar Śląskich stabilny wzrost wyników w niestabilnych warunkach gospodarczych zawdzięcza głównie dywersyfikacji oraz elastyczności prowadzonej działalności, generując dodatnie przepływy pieniężne z wielu różnych źródeł, od dystrybucji paliw, poprzez sprzedaż wyrobów hutniczych, aż po rozwiązania technologiczne do efektywnego zarządzania gospodarką paliwową „Mikrostacje.pl”.

- Był to dla nos intensywny rok pełen wyzwań, ale i nowych szans, dostosowaliśmy biznes do panujących warunków rynkowych. Od marca pracujemy zdalnie, ograniczając ryzyko związane z ewentualnym zakażeniem pracowników. W czerwcu uruchomiliśmy nową jednostkę EkopolOil, która działa w obszarze sprzedaży oleju napędowego z odroczoną płatnością akcyzy – mówi Andrzej Piecuch, Prezes Zarządu Ekopol Górnośląski Holding S.A. – Dodatkowo, w październiku poinformowaliśmy o podpisaniu umowy na realizacje pierwszego etapu budowy osiedla 25 domków jednorodzinnych „Dolina Dramy”. Prace mimo niekorzystnych warunków atmosferycznych przebiegają według harmonogramu, uruchomiliśmy stronę internetową osiedla , a sprzedaż pierwszych domków chcemy rozpocząć jeszcze pod koniec tego roku – dodaje.

W IV kwartale 2020 r. Ekopol skupiał się na działaniach promocyjnych technologii do zarządzania paliwem Mikrostacje.pl, stabilnie powiększając bazę klientów korzystających z rozwiązań spółki. Równolegle prowadzone były działania mające na celu zwiększenie ilości sprzedaży paliw płynnych oraz wyrobów hutniczych segmentu „Blachy”. Zapoczątkowano także comiesięczną prace spłatę pożyczki płynnościowej z Śląskiego Centrum Przedsiębiorczości, otrzymanej w kwocie 850 tys. zł, w ramach tarczy kryzysowej.

- Śmiałbym nawet powiedzieć, że 2020 rok był dla nas nowym otwarciem. Opublikowaliśmy klarowne plany rozwoju spółki do 2023 r., chcąc kontynuować działalność w dotychczasowych obszarach, rozwijać się dalej w deweloperce, jednocześnie rozszerzając działalność o obszar fotowoltaiki. Staram się jak najczęściej brać udział w spotkaniach z inwestorami, czatach czy też webinarach. Zawsze podkreślałem, że w Ekopolu liczymy się z głosem inwestorów indywidualnych, prowadząc transparenty biznes – podkreśla Andrzej Piecuch – Mamy jasno obrane cele na 2021 r., teraz skupiamy się na ich realizacji – podsumowuje.

Na początku br. Ekopol poinformował o podpisaniu umowy o współpracy w obszarze fotowoltaiki z Sunday Energy. Kontrahent spółki to uznany podmiot działający na rynku PV, który dostarczy spółce niezbędne know-how oraz certyfikowany sprzęt świadomych producentów OZE. Dzięki temu śląska spółka będzie mogła rozwijać się w dwóch obszarach: jako dystrybutor rozwiązań fotowoltaicznych dla przedsiębiorstw oraz deweloper farm fotowoltaicznych, które później mają być odsprzedawane funduszom OZE. Spółka koncentruje się na działaniach operacyjnych, które w długim terminie przyczynią się do wzrostu wartości rynkowej, pozwalającej na zmianę rynku notowań z NewConnect na rynek główny GPW.

Kontenery Ad-Blue SWIMER
Jakość, pewność i dywersyfikacja dostaw gazu