Rozwiń swój biznes z programem Paliwa BAQ
Jakość, pewność i dywersyfikacja dostaw gazu

UNIMOT GAZ pozyskał środki na inwestycje gazowe

W ostatnich dniach UNIMOT GAZ pozyskał kapitał w wysokości 6,5 mln zł. Środki pozyskane od jednego z akcjonariuszy Spółka przeznaczy na kolejne inwestycje związane z tworzeniem i rozbudową sieci dystrybucyjnej gazu ziemnego.

UNIMOT GAZ pozyskał środki na inwestycje gazowe
- W świetle zamierzeń utworzenia na bazie Spółki Celowej sprawnie działającego przedsiębiorstwa gazowniczego, o szerokim profilu, jest to bardzo pożądane działanie – komentuje Bogusław Satława, Prezes Zarządu UNIMOT GAZ S.A. – Dodatkowe finansowanie ułatwi Spółce dokonywanie następnych inwestycji, co z kolei przełoży się na szybszą realizację ww. celu.

Istotą realizowanego przez UNIMOT GAZ S.A. projektu jest intensyfikacja sprzedaży gazu ziemnego przez obrót i dystrybucję paliwa gazowego dzięki akwizycji, budowie i rozbudowie własnych sieci dystrybucyjnych na niezgazyfikowanych terenach. Projekt ten zakłada akwizycję gazociągu średniego ciśnienia, zaopatrywanego z sieci przesyłowej, zlokalizowanego w jednej z gmin województwa mazowieckiego, a następnie jego dalszą rozbudowę.

W nieodległej przyszłości przewidywany jest zakup i rozbudowa lokalnej sieci dystrybucyjnej, dedykowanej dla gazu wysokometanowego, zlokalizowanej w tym samym regionie. Pozyskane właśnie środki, wraz z wkładem własnym, pozwolą na rozbudowę tejże sieci do docelowej długości ok. 120 km. W ramach prac przygotowawczych zaprojektowano już ponad 87 km gazociągu dosyłowego, z czego na 84 km uzyskano prawomocne pozwolenia na budowę. Pozostałe części projektu (ok. 33 km) są obecnie na etapie projektowania, uzgodnień, uzyskiwania decyzji o lokalizacji inwestycji celu publicznego oraz aktualizacji map geodezyjnych do celów projektowych. Szacuje się, że prace przygotowawcze powinny zostać zakończone do końca br.

- Połączenie naszych sił z partnerem biznesowym pozwala na rozpoczęcie robót budowlanych na zaprojektowanych już odcinkach i sukcesywne oddawanie ich do użytku – wyjaśnia Bogusław Satława. – Planujemy zakończyć projekt z końcem przyszłego roku, co oznacza konieczność wybudowania i uruchomienia całej docelowej sieci oraz rozpoczęcie sprzedaży paliwa gazowego dla klientów indywidualnych, przedsiębiorstw oraz obiektów użyteczności publicznej.

Nasze przedsięwzięcie wpisuje się w szeroko rozumianą politykę proekologiczną, pozwalając na zastąpienie tradycyjnych paliw kopalnych tzw. błękitnym paliwem, o zerowej emisji siarki i cząstek stałych – dodaje Prezes Satława.

Pozyskane przez Spółkę środki, wraz z wkładem własnym w postaci istniejących już aktywów, jak również wcześniej podjęte działania, polegające na budowie instalacji skraplania gazu ziemnego, pozwolą na osiągnięcie docelowej sprzedaży gazu wysokometanowego na poziomie co najmniej 12 mln m3 - nie licząc gazu zużytego do produkcji LNG.
Paliwa BAQ jakość grupy Orlen