Shell Franczyza

Barter inwestuje w stację LNG

Barter SA uruchomił pierwszą własną stację regazyfikacji ciekłego gazu ziemnego LNG. Obiekt w Czarnej Białostockiej będzie wykorzystywany do celów technologicznych przez tamtejsze przedsiębiorstwa.

Stacja o wartości 2,5 mln zł służy do zamiany błękitnego paliwa znajdującego się w formie skroplonej na gazową. Na zlecenie Barteru instalację wykonała spółka Cynkomet z Czarnej Białostockiej, która na swoim terenie zainstalowała urządzenia bazy LNG. Budowa stacji, licząc czas na wszelkie pozwolenia i decyzje, trwała ok. sześciu miesięcy, a jej kulminacyjnym momentem był montaż zbiornika kriogenicznego o pojemności 60 tys. litrów.

Potencjalnymi odbiorcami LNG są średni i duzi klienci przemysłowi, wykorzystujący go do celów technologicznych, ale także wszelcy odbiorcy indywidualni, którzy nie mają dostępu do systemu przesyłowego gazu ziemnego. Barter SA wszedł na rynek handlu LNG w połowie ubiegłego roku.

- Do tej pory dostarczaliśmy gaz skroplony do stacji klienta, a teraz wybudowaliśmy pierwsza własną stację – mówi Bogdan Rogaski, prezes Barter SA. – To element strategii firmy, zakładającej rozszerzenie działalności i dywersyfikację oferty na tym perspektywicznym dla Polski rynku.

Stacja w Czarnej Białostockiej wykorzystywana będzie do celów grzewczych i technologicznych przez tamtejsze firmy.

- To ekologiczne i bardzo wydajne paliwo, którego zaletą jest też zredukowana objętość. Skroplony gaz ziemny w stosunku do jego gazowej postaci charakteryzuje się znacznie mniejszymi kosztami transportu i magazynowania – mówi prezes Cynkometu, Mariusz Dąbrowski.

Cynkomet wykorzystuje LNG m.in. do podgrzewania wanny, w której cynkowane są elementy konstrukcji stalowych. Kolejnym odbiorcą będzie sąsiedzki Promostal, a docelowo także inne przedsiębiorstwa oraz mieszkańcy Czarnej Białostockiej, która nie jest zgazyfikowana.

- LNG to też alternatywa i bardzo dobre rozwiązanie dla podstref Suwalskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej – w Gołdapi, Ełku czy Grajewie, gdzie nie ma dostępu do sieci gazowej – dodaje Bogdan Rogaski. - Poza tym w planach  jest dalsza rozbudowa strefy, co oznacza że powstaną kolejne tereny inwestycyjne, które będą potrzebowały dostępu do różnych mediów, w tym LNG. Barter jest w stanie pomóc w zaspokojeniu takiego lokalnego zapotrzebowania.

Barter realizuje dostawy LNG w oparciu o gaz z importu, głównie z Rosji dostarczany przez Grupę Gazprom, ale też z terminalu w Holandii. Spółka korzysta też ze źródeł krajowych. W przyszłości spółka nie wyklucza również możliwości obrotu gazem, dostarczanym do powstającego w Świnoujściu, polskiego terminalu LNG czy terminalu LNG w Kłajpedzie.

- Obrót skroplonym gazem ziemnym bardzo dobrze wpisuje się w profil działalności spółki – mówi Bogdan Rogaski. – w efekcie jesteśmy w stanie zaproponować kompleksową ofertę obrotu produktami energetycznymi – od węgla, poprzez LPG po gaz ziemny. Docelowo chcemy osiągnąć pozycję jednego z liderów rynku LNG, oferując tańszy gaz na rynku dla końcowych odbiorców.

Barter transportuje gaz w postaci ciekłej swoimi dwoma specjalnymi cysternami kriogenicznymi.

Więcej w kategorii

Petroleum Ukraine 2024 po raz kolejny w Warszawie

Międzynarodowa konferencja 'Petroleum Ukraine' odbędzie się 18 czerwca 2024 roku. Program forum obejmie najważniejsze kwestie rynku paliw, takie jak dywersyfikacja dostaw oleju napędowego, polityka sankcji UE, możliwości skutecznej interakcji z ukraińskimi firmami.

Synetyczny gaz ziemny (SNG) stanowi nowe możliwości rozwoju rynku LPG po 2025 roku

Rynek LPG przechodzi przez znaczące zmiany i transformacje - w tym pakiet ustaw "Fit for 55". W rezultacie mogą one zmniejszyć jego zużycie oraz potencjalne podwyżki cen LPG po zakazie importu z Rosji i Białorusi. Jednak te ryzyka mają też szanse przynieść duże możliwości wzrostu rynku LPG w Polsce o 30-50 proc. do 2035 roku.

Tankuj i zyskuj dodatkowe korzyści na stacjach Circle K

Na stacjach Circle K rusza akcja „Tankujesz, zyskujesz”. Klienci będą mogli skorzystać z promocyjnej ceny aromatycznej kawy oraz dostępnych wariantów Hot Dogów przy zatankowaniu min. 20 litrów dowolnego paliwa miles® oraz milesPLUS®. Oferta obowiązuje z kartą lojalnościową EXTRA i potrwa do połowy kwietnia br.

Petroleum Ukraine 2024