XI Konferencja Biopaliwa Transportowe

AVIA Solar i Huawei Polska nawiązały współpracę w zakresie rozwoju projektów fotowoltaicznych

Huawei Polska i Unimot Energia i Gaz, spółka odpowiedzialna za markę AVIA Solar w Grupie Unimot, nawiązały współpracę w ramach realizacji projektów fotowoltaicznych dla swoich klientów w Polsce. W ofercie AVIA Solar, która specjalizuje się w projektach PV dla klientów biznesowych, pojawią się produkty Huawei. Na mocy zawartego porozumienia AVIA Solar chce w ciągu dwóch najbliższych lat zrealizować projekty w oparciu o rozwiązania fotowoltaiczne Huawei o mocy co najmniej 100 MW.

AVIA Solar, która jest częścią Grupy Unimot, wykorzysta sprzęt Huawei w całym portfolio realizowanych projektów – zarówno w instalacjach fotowoltaicznych przeznaczonych dla firm i obiektów użyteczności publicznej, jak i w wielkoskalowych farmach fotowoltaicznych. AVIA Solar w budowanych przez siebie projektach będzie mogła wykorzystać falowniki łańcuchowe, jak również inne zaawansowane technologicznie produkty marki Huawei, m.in.  stacje transformatorowe, moduły komunikacyjne SmartLogger i magazyny energii elektrycznej, a  także w przyszłości rozwiązania łączące technologie PV i szybkie ładowarki do samochodów elektrycznych, wykorzystujące moduły ładujące Huawei. Tym samym AVIA Solar dołączy do grona partnerów Huawei w Polsce.

- Jako AVIA Solar chcemy oferować klientom produkty najlepszych marek, dlatego cieszymy się, że do naszego portfolio dołączą falowniki i pozostałe produkty znanej na całym świecie marki Huawei. To gwarancja wysokiej jakości, która wpisuje się w cały nasz łańcuch kompleksowej obsługi klienta – od momentu nawiązania kontaktu handlowego, poprzez ofertowanie, a następnie wsparcie na każdym etapie procesu i kompleksową obsługę posprzedażową – mówi Piotr Laskowski, prezes zarządu Unimot Energia i Gaz.  – W skali makro wszyscy przyczyniamy się jednocześnie do realizowania celów wynikających ze stojącego przed nami wyzwania związanego z transformacją energetyczną, dlatego cieszę się, że tę ambitną misję realizujemy z solidnym partnerem.

Produkty Huawei będą kompatybilne ze wszystkimi modułami PV dostępnymi w ofercie AVIA Solar, m.in. polskimi modułami fotowoltaicznymi wyprodukowanymi w hali PZL Sędziszów na linii produkcyjnej należącej do Grupy Unimot.

- Huawei jest w Polsce dobrze znany ze swoich rozwiązań teleinformatycznych, ale mamy też coraz więcej innowacji i inwestycji z obszaru zielonej energii. Jesteśmy coraz silniej obecni na rynku energii odnawialnej, a Huawei Smart PV jest jednym z najpopularniejszych rozwiązań dla instalacji fotowoltaicznych i ma w Polsce wielu zadowolonych użytkowników. Naszym rozwiązaniom zaufało wiele dużych i średnich przedsiębiorstw oraz konsumentów i chcemy dalej wykorzystywać swoje bogate doświadczenie w zakresie odnawialnych źródeł energii, aby rozwijać sektor energii rozproszonej oraz napędzać rozwój innowacyjnej gospodarki w Polsce – mówi Jackie Zhang, dyrektor zarządzający Huawei Polska.

Huawei to światowy lider w dostarczaniu najnowszych technologii ICT. Firma dynamicznie rozwija również portfolio produktów wspierających transformację sektora energetycznego oraz aktywnie działa na rzecz redukcji emisji dwutlenku węgla, budowy gospodarki o obiegu zamkniętym oraz zwiększenia udziału energii odnawialnej. W tym celu Huawei wdrożył swoje cyfrowe rozwiązania energetyczne w ponad 170 krajach. Do tej pory rozwiązania te zużyły 325 miliardów kWh energii elektrycznej ze źródeł odnawialnych i zaoszczędziły 10 miliardów kWh energii, co odpowiada redukcji emisji CO2 aż o 160 milionów ton. Za swój wkład w działania proekologiczne firma Huawei jako jedna z nielicznych została wyróżniona przez globalną organizację CDP (Carbon Disclosure Project) prestiżową oceną "A".