Rozwiń swój biznes z programem Paliwa BAQ
Kontenery Ad-Blue SWIMER

Ekopol z rekordowymi wynikami w III kwartale

Ekopol Górnośląski Holding, wiodący dostawca technologii do zarządzania gospodarką paliwową przedsiębiorstw, zanotował po raz kolejny historyczne wyniki. Zysk netto w III kwartale wyniósł blisko 2,4 mln zł, co dało ponad 10-krotny wzrost rdr., zaś EBITDA osiągnęła wartość ponad 2,8 mln zł, oznaczając wzrost o 465 proc. w porównaniu z analogicznym okresem w roku poprzednim.

Ekopol z rekordowymi wynikami w III kwartale
Spółka m. in. dzięki dużemu popytowi na swoje produkty, sprzyjającym trendom rynkowym w obszarach jej działalności czy sukcesywnemu powiększaniu bazy klientów zanotowała w kolejnym kwartale rekordowe wyniki. Zysk netto wyniósł prawie 2,4 mln zł będąc ponad 10-krotnie wyższy niż w analogicznym okresie w roku poprzednim. Wzrósł o ponad 1150 proc.

- Bardzo cieszymy się z rekordowych wyników, które udało nam się osiągnąć już kolejny kwartał z rzędu. Pokazują one, że w ostatnich kwartałach Spółka dynamicznie rosła, a wielu klientów ufa naszym rozwiązaniom, wybierając produkty i usługi Ekopolu. Chcemy kontynuować wzrostowy trend
w następnych miesiącach, trzymając się ściśle określonej strategii rozwoju
– komentuje Andrzej Piecuch, Prezes Zarządu Ekopol Górnośląski Holding S.A.

Ekopol posiada zdywersyfikowane przychody ze swojej działalności. Największy udział w ich strukturze miała innowacyjna technologia Mikrostacje.pl, a następnie dystrybucja hurtowa paliw, wynoszące kolejno 44,13 proc. i 44,01 proc., na co wpływ miało m. in. zagwarantowanie w umowach procedury ciągłości dostaw paliw płynnych. Zawarte kontrakty na regularne dostawy wyrobów hutniczych spowodowały, że 11,79 proc. całości przychodów stanowiło przetwórstwo blach cienkich. Najmniejszy udział ze sprzedaży – 0,07 proc. – ma segment fotowoltaiczny – autorskie rozwiązanie mini-elektrownie PV wprowadzone na rynek w maju br.

- W maju rozpoczęliśmy sprzedaż mini-elektrowni PV, które są finansowe zakupionym w Ekopolu olejem napędowym. Nasze rozwiązanie fotowoltaiczne jest połączone z technologią Mikrostacje.pl oraz dostawami oleju napędowego, co pozwoliło nam osiągnąć niespotykany jak dotąd na rynku efekt synergii, przyczyniając się do realizacji obranej strategii jako kompleksowy dostawca rozwiązań paliwowo-energetycznych. Kolejnym etapem będzie rozwinięcie się Spółki jako dewelopera farm fotowoltaicznych, które będą później odsprzedawane funduszom OZE – dodaje Andrzej Piecuch

Spółka na koniec minionego kwartału zgromadziła nadwyżkę pieniężną w wysokości ponad 10,9 mln zł. Inwestuje ją w realizację projektu deweloperskiego „Dolina Dramy” – budowę osiedla 25 nowoczesnych domków jednorodzinnych. Pierwszy etap projektu – budowa 8 domków – jest już na ukończeniu. Jednocześnie Spółka prowadzi pracę nad drugimi etapem – budową kolejnych 9 domków.

Obecnie koncentrujemy się na działaniach operacyjnych, które w długim terminie przyczynią się do wzrostu i budowy wartości rynkowej naszej Spółki. Liczymy, że dzięki temu w niedalekiej przyszłości Ekopol zmieni rynek notowań z NewConnect na główny rynek GPW – dodaje Andrzej Piecuch.

O Spółce:

Ekopol Górnośląski Holding S.A. prowadzi działalność, która skupiona jest na sześciu głównych obszarach:
•    dystrybucja paliw płynnych - oleju napędowego i benzyny,
•    sprzedaż zbiorników na paliwa płynne,
•    badania, rozwój oraz sprzedaż innowacyjnych technologii zarządczych,
•    sprzedaż i przetwórstwo wyrobów hutniczych,
•    działalność deweloperska,
•    działalność w obszarze fotowoltaiki.

Grupa działa na rynku paliwowym zapewniając swoim klientom kompleksową obsługę, od dostaw paliw płynnych i zbiorników, poprzez montaż mikrostacji, po implementacje technologii do zarzadzania paliwem w przedsiębiorstwie. Spółka stale wdraża nowe, innowacyjne rozwiązania oraz poszerza dotychczasowy asortyment, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów.

Od 2008 r. Ekopol Górnośląski Holding S.A. jest spółką notowaną na rynku NewConnect.
Dotrzyj do nowej grupy klientów dzięki GreenWay Polska