Zostań partnerem akceptacyjnym DKV – DKV MOBILITY

Sieć stacji paliw Moya posadziła ponad 24 000 drzew

We wtorek, 26 października wolontariusze z Anwim S.A., operatora sieci stacji paliw Moya, wspólnie z leśnikami, prowadzili prace polegające na odnowieniu lasów po huraganie z 2017 r. W ramach wspólnego projektu docelowo zostanie posadzonych ponad 24 tys. sadzonek buków na powierzchni ok. 3 ha Nadleśnictwa Runowo (woj. kujawsko-pomorskie).

Sieć stacji paliw Moya posadziła ponad 24 000 drzew
Jeszcze dziś, ponad pięć lat po ogromnych wichurach, które spustoszyły lasy w kilkudziesięciu nadleśnictwach, głównie na Pomorzu i Kujawach, można dostrzec ogromne straty, zwłaszcza w Borach Tucholskich. Zdewastowany wówczas obszar lasów był półtora razy większy od Warszawy – połamanych zostało ponad 10 mln m3 drzew. Anwim S.A. włączył się w proces ponownego zalesiania  i wspólnie z Lasami Państwowymi 26 października 2021 r. rozpoczął prace na zalesianiem obszaru 3 hektarów – sadzając docelowo ponad 24 000 drzew, głównie buków.

Sadząc lasy spółka Anwim realizuje działania z zakresu społecznej odpowiedzialności biznesu oraz zrównoważonego rozwoju, a także zachęca pracowników i klientów sieci stacji paliw Moya do aktywności na rzecz środowiska naturalnego. Akcja jest również rozwinięciem podjętej w Anwim S.A. idei zielonego biura.

- Rozwijamy Anwim S.A. w ramach wspólnych wartości, ze szczególnym naciskiem na zrównoważony wzrost. Chcemy pozytywnie wpływać na otoczenie, dbać o środowisko naturalne i promować zrównoważony styl życia. Przykładem niech będzie idea zielonego biura, która przejawia się w rozważnym korzystaniu z zasobów (m.in. z wody, papieru i energii), segregowaniu odpadów, ograniczaniu liczby wydruków w biurach. Na stacjach Moya serwujemy kawę, której sprzedaż – dzięki współpracy z fundacją WLT – wspiera lasy deszczowe, korzystamy z drewnianych sztućców, pieczywo z którego przygotowujemy dania nie zawiera zbędnych konserwantów – posiada certyfikaty Clean Label, a soki naszej marki własnej oferujemy w szklanych butelkach. Akcja wolontariatu, w której za każdą istniejącą stację Moya, posadziliśmy 70 drzew (łącznie posadziliśmy ponad 24 000 sadzonek), jest kolejną działalnością na rzecz zrównoważonego rozwoju – mówi Monika Ostaszewska, marketing manager Anwim S.A.

Spółka Anwim włącza się do działań i aktywnie uczestniczy w akcjach informacyjno-edukacyjnych na rzecz ochrony środowiska. Na kolejnych stacjach w sieci montowane są panele fotowoltaiczne. Fotowoltaika to dynamicznie rozwijająca się technologia i sieć stacji paliw Moya chce wejść w nią w większej skali, tak, by efektywnie minimalizować zakup energii z sieci. Cała energia wykorzystywana na stacjach Moya należących do Anwim S.A. pochodzi z zielonych źródeł.

- Jesteśmy przekonani, że w małych krokach wykonywanych w stronę lepszej przyszłości, tkwi ogromna siła, dlatego w kolejnych latach będziemy rozwijali działalność zmierzającą do zminimalizowania negatywnego wpływu na środowisko naturalne – dodaje Monika Ostaszewska.
Kontenery Ad-Blue SWIMER
Zostań partnerem akceptacyjnym DKV – DKV MOBILITY