Jakość, pewność i dywersyfikacja dostaw gazu

Historycznie rekordowe wyniki Ekopol Górnośląski Holding

Zysk netto w II kwartale 2021 r. wyniósł 1,6 mln zł, rosnąc o ponad 580 proc. r/r

Historycznie rekordowe wyniki Ekopol Górnośląski Holding
Ekopol Górnośląski Holding, wiodący dostawca technologii do zarządzania gospodarką paliwową przedsiębiorstw w I połowie 2021 r. wygenerował rekordowe wyniki w swojej ponad 32-letniej historii działalności. Spółka w II kwartale kontynuowała pozytywny trend wyników z pierwszych trzech miesięcy br., wartość skonsolidowanych przychodów Grupy wyniosła 54,4 mln zł, przy 27,0 mln zł w okresie porównawczym ubiegłego roku. Zysk netto w II kw. osiągnął wartość 1,6 mln zł, będąc prawie 7-krotnie większym r/r. W kolejnych kwartałach na wyniki Spółki pozytywnie wpłynie także działalność w obszarze działalności deweloperskiej oraz fotowoltaiki.

Spółka z Piekar Śląskich mimo dalej panującej niepewności związanej z pandemią, dzięki intensywnej pracy oraz sprzyjających trendów rynkowych odnotowała w II kw. dynamiczny przyrost wyników. Ekopol Górnośląski Holding posiada zdywersyfikowaną działalność, a na ostateczny wynik Spółki składają się dodatnie przepływy pieniężne z kilku różnych źródeł: rozwiązań technologicznych do efektywnego zarządzania gospodarką paliwową przedsiębiorstwa „Mikrostacje.pl”, dystrybucji paliw oraz sprzedaży wyrobów hutniczych. Każdy z wymienionych obszarów wygenerował odpowiednio 46,3 proc., 41,6 proc. oraz 12,1 proc. sprzedaży w minionym kwartale (54,4 mln zł).

- Jesteśmy zadowoleni z wyników, są one rekordowe w całej historii naszej firmy. Znakomite pierwsze półrocze tego roku to efekt m.in. dużego popytu na produkty spółki, płynącego z wielu sektorów gospodarki, w głównej mierze z branży transportowej i deweloperskiej. Obserwujemy także, że polskie przedsiębiorstwa po okresie dłuższego marazmu i przestoju spowodowanego pandemią, zaczynają odbudowywać swoje moce wytwórcze, co bezpośrednio znajduje swoje odbicie w dynamicznym wzroście sprzedaży całej grupy kapitałowej EGH SA – podkreśla Andrzej Piecuch, Prezes Zarządu Ekopol Górnośląski Holding S.A.

Ugruntowana pozycja przedsiębiorstwa, aktywne poszerzanie bazy klientów oraz sprzyjające trendy rynkowe, zarówno w segmencie paliw, technologii Mikrostacje.pl, jak i stalowych wyrobów hutniczych wpłynęły pozytywnie na wyniki Spółki. Dodatkowo gwarantowane w umowach procedury ciągłości dostaw paliw płynnych oraz zawarte kontrakty na regularne dostawy wyrobów hutniczych istotnie przyczyniły się do osiągnięcia zysku netto w I półroczu 2021 r. na poziomie 2,3 mln zł.

- Oprócz wielu wysiłków włożonych w dotychczasowe obszary działalności EGH, w maju rozszerzyliśmy naszą ofertę dla klientów o autorskie rozwiązania fotowoltaiczne, mini-elektrownie PV finansowane zakupionym w Ekopolu Górnośląskim olejem napędowym. Ekopol Energy to nowy segment technologicznej części EGH, a zarazem kolejny krok w realizacji obranej strategii – zaznacza Andrzej Piecuch. - Wypracowaliśmy rozwiązanie łączące technologie Mikrostacje.pl, dostawy oleju napędowego oraz instalacje fotowoltaiczną w jedną, atrakcyjną ofertę dla naszych klientów. Mamy już za sobą pierwsze realizacje, a efekty prac nowego segmentu pozytywnie wpłyną na wyniki w kolejnych kwartałach – zapowiada.

Spółka równolegle z pracami nad nowym obszarem, buduje osiedle 25 inteligentnych, energooszczędnych domków jednorodzinnych w Ptakowicach pod nazwą „Dolina Dramy”. Pierwszy etap projektu (budowa 8 z 25 budynków) jest już na ukończeniu, a sprzedaż obiektów ruszy już w III kwartale br. Dodatkowo, Ekopol otrzymał decyzję w sprawie zwolnienia z obowiązku zwrotu 50 proc. subwencji finansowej (1,75 mln zł), udzielonej Spółce w kwocie 3,5 mln zł przez Polski Fundusz Rozwoju w ramach wsparcia finansowego spowodowanego pandemią koronawirusa SARS-CoV-2, co zostanie uwzględnione również w wynikach za kolejny kwartał.

Ekopol Górnośląski Holding koncentruje się na działaniach operacyjnych, które w długim terminie przyczynią się do wzrostu wartości rynkowej, pozwalającej na zmianę rynku notowań z NewConnect na rynek główny GPW.

O Spółce:

Ekopol Górnośląski Holding S.A. prowadzi działalność, która skupiona jest na sześciu głównych obszarach:
dystrybucja paliw płynnych - oleju napędowego i benzyny,
sprzedaż zbiorników na paliwa płynne,
badania, rozwój oraz sprzedaż innowacyjnych technologii zarządczych,
sprzedaż i przetwórstwo wyrobów hutniczych,
działalność deweloperska,
działalność w obszarze fotowoltaiki.

Grupa działa na rynku paliwowym zapewniając swoim klientom kompleksową obsługę, od dostaw paliw płynnych i zbiorników, poprzez montaż mikrostacji, po implementacje technologii do zarzadzania paliwem w przedsiębiorstwie. Spółka stale wdraża nowe, innowacyjne rozwiązania oraz poszerza dotychczasowy asortyment, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów.

Od 2008 r. Ekopol Górnośląski Holding S.A. jest spółką notowaną na rynku NewConnect.

Kontakt dla prasy:
Szymon Ablewski