Paliwa TotalEnergies - jakość i cena w trosce o Twój biznes

Ekopol Górnośląski Holding rozszerza autorską technologię o fotowoltaikę, mini-elektrownie dla klientów finansowane zużytym olejem napędowym

Ekopol Górnośląski Holding, wiodący dostawca technologii do zarządzania gospodarką paliwową przedsiębiorstw poszerza ofertę dla swoich klientów o urządzenia fotowoltaiczne, realizując obraną strategie jako kompleksowy dostawa rozwiązań paliwowo-energetycznych. Spółka w ramach nowo powołanej jednostki wewnętrznej Ekopol Energy zaoferuje ponad tysiącu dotychczasowych klientów zakup urządzeń fotowoltaicznych, który będzie rabatowany w zależności od poziomów zamawianego paliwa. Unikatowe w skali kraju podejście śląskiej spółki ma istotnie wpłynąć na wzrost dostaw oleju napędowego w kolejnych kwartałach.

- Ekopol Energy to nowy segment technologicznej części Ekopolu Górnośląskiego. Przez ostanie pół roku przygotowywaliśmy się do tego wdrożenia, aktywnie obserwując dynamicznie zmieniający się krajobraz energetyczny naszego kraju. Rozmawialiśmy z doświadczonymi partnerami z obszaru fotowoltaiki, ucząc się krok po kroku jak funkcjonuje ten rynek. Udało nam się wypracować rozwiązanie łączące technologie mikrostacje.pl, dostawy oleju napędowego oraz instalacje fotowoltaiczną w jedną, atrakcyjną ofertę dla naszych klientów – komentuje Andrzej Piecuch, Prezes Zarządu Ekopol Górnośląski Holding S.A.

Technologia mikrostacje.pl dotychczas funkcjonowała jako system zarządzania gospodarką paliwową oraz flotą samochodową, kierowcami i pracownikami. Najnowszym elementem technologii ma być kompleksowe rozwiązanie energetyczne, instalacje fotowoltaiczne budowane na parkingach przedsiębiorstw ponad poziomem gruntu, nie ograniczając funkcjonalności dotychczasowego miejsca. Dzięki wdrożeniu urządzeń do istniejącej już technologii, ich obsługa oraz monitoring pracy będą możliwe dla klientów spółki w ramach jednego, działającego już systemu zarządzania.

Nasza technologia ma odbiorców przede wszystkim w gałęzi transportu, przemysłu, budownictwa czy rolnictwa. Są to firmy, które posiadają w większości duże powierzchnie parkingowe, chcemy je efektywnie wykorzystać. Jest to jednocześnie najmniej skomplikowane rozwiązanie, podniesienie paneli fotowoltaicznych ponad poziom gruntu nie wymaga pozwolenia na budowę, ani nie generuje dodatkowych kosztów jak w przypadku chociażby montowania instalacji na dachach nieruchomości klienta. Zazwyczaj takie obiekty są starsze lub dzierżawione i wymagają aktualnej dokumentacji czy też analizy konstrukcji, co nie tylko zwiększa koszty, ale wydłuża realizację samego projektu. Dodatkowo, nasze konstrukcje nie są trwale związane z gruntem. Jeśli klient by się przeprowadził, może zabrać instalacje fotowoltaiczne ze sobą – zaznacza Andrzej Piecuch. - Co więcej, zaproponowaliśmy wyjątkowy model finansowania takich urządzeń – dodaje.

Każdy projekt instalacji będzie dostosowywany do wybranego klienta, a komponenty do jego budowy zostaną zakupione od Sunday Energy, partnera EGH. Urządzenia Ekopolu będą mogły zostać zakupione w formie jednorazowej płatności lub też leasingu finansowego oferowanego przez podmiot z Grupy EGH - Ekoset Direct Investment, albo inną instytucję finansową. Mini elektrownia przechodzi wówczas na własność klienta generując energię, a jednocześnie bonus w postaci premii ekologicznej wypłacanej przez EGH. Będzie to comiesięczna kwota zmieniająca się w zależności od ilości zużytych litrów oleju napędowego oraz mocy zainstalowanych urządzeń fotowoltaicznych klienta, wypłacana tak długo jak klient będzie korzystał z technologii spółki.

Przy budowie konstrukcji wybieramy odpowiednie komponenty zapewniając największą moc oraz falownik, który można podłączyć do technologii mikrostacje.pl. Dzięki termu klient ma możliwość obsługi oraz monitoringu pracy instalacji fotowoltaicznej. Większy obrót paliwami, oznacza większe zyski dla Ekopolu Górnośląskiego. Dla naszych klientów z kolei większe zużycie ON oznacza większe oszczędności generowane w ramach premii ekologicznej, jest to sytuacja win-win. Zaproponowaliśmy coś wyjątkowego, dział projektowy Ekopol Energy rusza z pierwszymi realizacjami już za dwa tygodnie. – podsumowuje Prezes Zarządu Ekopol Górnośląski Holding S.A.

Jest to pierwszy etap działalności fotowoltaicznej spółki, na początku 2021 r. Ekopol ogłosił rozpoczęcie współpracy z Sunday Energy, dzięki czemu spółka otrzymała niezbędne know-how oraz dostęp do komponentów PV od światowych producentów. W drugim kroku EGH zamierza rozwinąć się jako deweloper farm fotowoltaicznych, które później mają być odsprzedawane funduszom OZE.

O Spółce:

Ekopol Górnośląski Holding S.A. prowadzi działalność, która skupiona jest na sześciu głównych obszarach:

dystrybucja paliw płynnych - oleju napędowego i benzyny,
sprzedaż zbiorników na paliwa płynne,
badania, rozwój oraz sprzedaż innowacyjnych technologii zarządczych,
sprzedaż i przetwórstwo wyrobów hutniczych,
działalność deweloperska,
działalność w obszarze fotowoltaiki.

Grupa działa na rynku paliwowym zapewniając swoim klientom kompleksową obsługę, od dostaw paliw płynnych i zbiorników, poprzez montaż mikrostacji, po implementacje technologii do zarzadzania paliwem w przedsiębiorstwie. Spółka stale wdraża nowe, innowacyjne rozwiązania oraz poszerza dotychczasowy asortyment, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów.

Od 2008 r. Ekopol Górnośląski Holding S.A. jest spółką notowaną na rynku NewConnect.

Więcej w kategorii

Petroleum Ukraine 2024 po raz kolejny w Warszawie

Międzynarodowa konferencja 'Petroleum Ukraine' odbędzie się 18 czerwca 2024 roku. Program forum obejmie najważniejsze kwestie rynku paliw, takie jak dywersyfikacja dostaw oleju napędowego, polityka sankcji UE, możliwości skutecznej interakcji z ukraińskimi firmami.

Synetyczny gaz ziemny (SNG) stanowi nowe możliwości rozwoju rynku LPG po 2025 roku

Rynek LPG przechodzi przez znaczące zmiany i transformacje - w tym pakiet ustaw "Fit for 55". W rezultacie mogą one zmniejszyć jego zużycie oraz potencjalne podwyżki cen LPG po zakazie importu z Rosji i Białorusi. Jednak te ryzyka mają też szanse przynieść duże możliwości wzrostu rynku LPG w Polsce o 30-50 proc. do 2035 roku.

Tankuj i zyskuj dodatkowe korzyści na stacjach Circle K

Na stacjach Circle K rusza akcja „Tankujesz, zyskujesz”. Klienci będą mogli skorzystać z promocyjnej ceny aromatycznej kawy oraz dostępnych wariantów Hot Dogów przy zatankowaniu min. 20 litrów dowolnego paliwa miles® oraz milesPLUS®. Oferta obowiązuje z kartą lojalnościową EXTRA i potrwa do połowy kwietnia br.

Paliwa TotalEnergies - jakość i cena w trosce o Twój biznes