Rozwiń swój biznes z programem Paliwa BAQ
Kontenery Ad-Blue SWIMER

AVIA Solar zainstaluje fotowoltaikę o mocy 300 kWp na dachu hali produkcyjnej

Spółka Unimot Energia i Gaz zawarła umowę z firmą TIP-TOPOL w zakresie realizacji instalacji fotowoltaicznej AVIA Solar o mocy 300 kWp, która umieszczona zostanie na dachu nowo wybudowanej hali produkcyjnej TIP-TOPOL.

AVIA Solar zainstaluje fotowoltaikę o mocy 300 kWp na dachu hali produkcyjnej
Współpraca spółki Unimot Energia i Gaz oraz firmy TIP-TOPOL obejmuje przygotowanie nie-zbędnej dokumentacji, dostawę i montaż instalacji fotowoltaicznej o mocy 300 kWp (produkcja roczna - 305 152 kWh) na potrzeby własne TIP-TOPOL-u. Fotowoltaika zostanie wykonana na nowym obiekcie produkcyjnym firmy. Współpraca dotyczyć będzie również możliwości odkupienia nadwyżek wyprodukowanej energii.

- W związku z ciągłym rozwojem firmy oraz planami inwestycyjnymi w zakresie produkcji membran wybudowaliśmy obiekty, które pozwolą szybciej i lepiej obsługiwać dotychczasowych klientów oraz wejść na nowe rynki. Jako nowoczesna firma, dbająca o środowisko (posiadamy system ISO 14001), zdecydowaliśmy się wejść w segment odnawialnych źródeł energii. Postawiliśmy na polską, prężnie rozwijającą się firmę, dlatego dachy naszych nowych hal wyposażamy w instalacje fotowoltaiczne firmy AVIA Solar - mówi Piotr Borucki, Prezes Zarządu TIP-TOPOL.

- Cieszymy się, że UNIMOT Energia i Gaz będzie zaangażowana we współpracę ze spółką TIP-TOPOL, która jest najlepszym przykładem firmy, uwzględniającej w swojej strategii rozwoju aspekty środowiskowe, optymalizację kosztową oraz zmniejszenie śladu węglowego w produkcie końcowym. Dzięki tej instalacji uda się ograniczyć około 250 ton emisji CO2 na rok – dodaje Andrzej Moczydłowski, Prezes Zarządu UNIMOT Energia i Gaz.

Termin realizacji inwestycji zaplanowany jest na czwarty kwartał 2021 roku.

TIP-TOPOL od 30 lat specjalizuje się w dostarczaniu do serwisów samochodowych oraz wulkaniza-cyjnych najwyższej jakości wyposażenia, pochodzącego wyłącznie od uznanych krajowych i zagra-nicznych dostawców. Firma jest także największym polskim producentem membran do samochodów ciężarowych oraz autobusów. Dostarcza swoje produkty na rynek aftermarket i OE w 60 krajach na całym świecie.
Paliwa BAQ jakość grupy Orlen
Jakość, pewność i dywersyfikacja dostaw gazu