Shell Franczyza

Ekopol Górnośląski Holding planuje przejście na rynek główny GPW

Notowany od 12 lat na giełdzie NewConnect, Ekopol Górnośląski Holding – wiodący dostawca technologii do zarządzania gospodarką paliwową przedsiębiorstw, podjął uchwałę o rozpoczęciu działań mających na celu przeniesienie notowań śląskiej spółki na Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie. Odpowiednie projekty uchwał mają zostać przedstawione udziałowcom spółki na najbliższym Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy.

- Wejście na NewConnect w 2008 r. otworzyło nam drogę do rynku kapitałowego, a także pozwoliło na realizacje strategicznych celów m.in. rozbudowy bazy klientów korzystających z naszej autorskiej technologii Mikrostacje.pl. Dzisiaj jesteśmy zupełnie w innym miejscu, piastujemy pozycję lidera na polskim rynku systemów do zarządzania paliwem. Co więcej, kwartał do kwartału generujemy dodatnie przepływy pieniężne, mamy zdrową sytuację finansową, brak zadłużenia, a zgromadzone środki pieniężne przeznaczamy na rozpoczęcie działalności w nowych atrakcyjnych marżowo segmentach. Dorośliśmy do tej decyzji i uważamy, że przejście na rynek główny jest dla nas naturalną ścieżką rozwoju - mówi Andrzej Piecuch, Prezes Zarządu Ekopol Górnośląski Holding S.A.

Warunkiem przejście na GPW jest osiągnięcie kapitalizacji spółki na poziomie ok. 54 mln zł, co w przypadku Ekopolu zostałoby osiągnięte przy cenie 20,7 zł za akcję. Według notowań z zamknięcia 27 listopada – 6,90 zł kapitalizacja Ekopolu wynosi 17,9 mln zł. Od początku 2020 r. kurs akcji spółki wzrósł o 273% ( z 1,85 zł), co przy podobnej dynamice wzrostów pozwoliłoby osiągnąć wymagany próg kapitalizacji już w 2021 r.

- Zmiana rynku notowań zwiększy transparentność prowadzonego biznesu oraz istotnie przyczyni się do wzrostu płynności akcji, a co za tym idzie dokładniejszej wyceny rynkowej spółki przez inwestorów. Wychodząc w przód, przy okazji zmiany rynku nie zamierzamy przeprowadzać dodatkowej emisji akcji – dodaje Andrzej Piecuch.

Spółka ma za sobą rekordowy III kwartał, podczas którego wygenerowała 34,6 mln zł przy 31% wzroście r/r, osiągając tym samym najwyższy poziom przychodów w historii. Wypracowana EBITDA wyniosła 564 tys. zł, przy zysku netto na poziomie 189 tys. zł. Dynamiczny wzrost wyników, mimo niesprzyjających warunków gospodarczych był zasługą elastycznie prowadzonej działalności oraz jej dywersyfikacji. Spółka oprócz dystrybucji paliw oraz sprzedaży technologii świadczy także usługi przetwórstwa wyrobów blacharskich, ściśle współpracując z największymi koncernami hutniczymi w kraju tj. ArcelorMittal.

Ekopol według raportu za III kwartał posiada 8,7 mln zł pieniędzy na rachunkach. W celu alokacji wolnych środków pieniężnych rozszerzono działalność o nowy segment deweloperski, budując nowoczesne osiedle 25 domków jednorodzinnych „Dolina Dramy” w Ptakowicach, którego zakończenie jest planowane na 2022 r. Dodatkowo, spółka poinformowała o rozpoczęciu analiz rentowności projektów OZE oraz prowadzonych rozmowach z międzynarodowymi partnerami działającymi w obszarze fotowoltaiki.

O spółce:

Ekopol Górnośląski Holding S.A. prowadzi działalność, która skupiona jest na pięciu głównych obszarach:

•    dystrybucja paliw płynnych - oleju napędowego i benzyny,
•    sprzedaż zbiorników na paliwa płynne,
•    badania, rozwój oraz sprzedaż innowacyjnych technologii zarządczych,
•    sprzedaż i przetwórstwo wyrobów hutniczych,
•    działalność deweloperska.

Grupa działa na rynku paliwowym zapewniając swoim klientom kompleksową obsługę, od dostaw paliw płynnych i zbiorników, poprzez montaż mikrostacji, po implementacje technologii do zarzadzania paliwem w przedsiębiorstwie. Spółka stale wdraża nowe, innowacyjne rozwiązania oraz poszerza dotychczasowy asortyment, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów.

Od 2008 r. Ekopol Górnośląski Holding S.A. jest spółką notowaną na rynku NewConnect.
Paliwa TotalEnergies - jakość i cena w trosce o Twój biznes