E100 Mobility - Przyszłość rozliczeń za paliwo

AVIA serwuje świeżo parzoną kawę z certyfikatem Fairtrade

Sieć stacji paliw AVIA od lipca bieżącego roku wdraża nowy koncept gastronomiczny o nazwie Eat&Go. Jego częścią jest nowoczesny kącik kawowy, w którym kawa parzona jest w szwajcarskich ekspresach z wykorzystaniem autorskiej mieszanki starannie dobranych ziaren 100 procent Arabica. Kawa ta wyróżnia się wyjątkowo bogatym aromatem i delikatnym, przyjemnym smakiem. Co więcej, posiada certyfikat Fairtrade.

AVIA serwuje świeżo parzoną kawę z certyfikatem Fairtrade
System certyfikacji Fairtrade dąży do poprawy  sytuacji drobnych rolników w krajach globalnego Południa, zajmujących się między innymi uprawą kawy.  Rolnicy zrzeszeni w spółdzielniach Fairtrade otrzymują co najmniej cenę minimalną skupu plonów, która chroni ich przed gwałtownymi spadkami cen na światowym rynku. Co więcej, za każdy sprzedany funt kawy otrzymują premię Fairtrade na projekty rozwojowe. Prócz kwestii ekonomicznych Fairtrade duży nacisk kładzie na odpowiednie warunki socjalne - równe prawa kobiet oraz zwalczanie pracy przymusowej i pracy dzieci.

- Na chwilę obecną mamy 9 stacji, na których wdrożyliśmy nowy koncept gastronomiczny Eat&Go. Jesteśmy w trakcie rozwijania sieci, więc teraz każda kolejna będzie oferować kawę z certyfikatem Fairtrade – mówi  Agnieszka Bobrukiewicz, dyrektor marketingu Unimot S.A., odpowiedzialna za marketing sieci AVIA Polska. Dodatkowo sukcesywnie będziemy wymieniać kawę na stacjach już istniejących, aby utrzymać jednolity standard parzonej kawy na wszystkich stacjach oraz mieć swój mały wkład w poprawę warunków życia rolników produkujących kawę – dodaje Bobrukiewicz.

- Dzięki Fairtrade już 1,8 miliona rolników w 73 krajach Ameryki Łacińskiej, Afryki i Azji Południowo-Wschodniej zyskało szansę na lepsze życie. Pozytywne skutki działania Fairtrade odczuwają nie tylko najbliższe rodziny rolników, lecz także całe społeczności – mówi Andrzej Żwawa, Prezes Zarządu Fundacji Fairtrade Polska.

Aktualnie sieć AVIA liczy ponad 50 stacji, które obejmują swoim zasięgiem prawie całą Polskę. Stacje zlokalizowane są głównie w średnich i małych miastach. Obecne są również w kilku dużych miastach — w Krakowie, Poznaniu, Warszawie i we Wrocławiu.

O Unimot S.A.
Unimot SA jest spółką notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie, specjalizującą się w obrocie olejem napędowym (ON), biopaliwami (BIO), gazem płynnym (LPG), produktami asfaltowymi, olejami, gazem ziemnym, energią elektryczną oraz ropą naftową. Firma tworzy także na zasadach franczyzy sieć stacji paliw pod marką AVIA i zaopatruje w paliwa płynne i gazowe takie sektory jak transport, logistyka, usługi, rolnictwo i przemysł.
Dotrzyj do nowej grupy klientów dzięki GreenWay Polska