Zostań partnerem akceptacyjnym DKV – DKV MOBILITY

Zysk UNIMOT w I półroczu 2016 r. wzrósł o 179% rdr; firma podnosi prognozy na 2016 r.

UNIMOT, dynamicznie rozwijająca się multienergetyczna grupa kapitałowa, opublikowała sprawozdanie finansowe za I półrocze 2016 r. Przychody Grupy w porównaniu z I poł. 2015 r. wzrosły o 38%, a zysk netto o 179%. Ponadto, po udanym półroczu UNIMOT podnosi prognozy finansowe na 2016 r. i obecnie spodziewa się 20 mln zł zysku netto za cały rok.

Narastająco za 6 miesięcy 2016 r. Grupa osiągnęła przychody ze sprzedaży na poziomie 854,8 mln zł w porównaniu do 617,7 mln zł przychodów w analogicznym okresie 2015 r. Natomiast skonsolidowany zysk netto w pierwszym półroczu 2016 r. wyniósł 10,4 mln zł, wobec 3,74 mln zł w I poł. 2015 r.

Tak wysoka dynamika przychodów i zysku netto w stosunku do ubiegłego roku wynika głównie z kontynuacji dynamicznego rozwoju hurtowej sprzedaży oleju napędowego oraz ze wzrostu sprzedaży biopaliw” – tłumaczy Robert Brzozowski, prezes UNIMOT. „Patrząc na wyniki za sam II kwartał, również widać dynamiczny wzrost” – dodaje.

Skonsolidowany zysk netto za II kwartał 2016 r. wyniósł 2,61 mln zł, a przychody 476,5 mln zł, w porównaniu do 1,70 mln zł za zysku i 335,9 mln zł przychodów w II kwartale 2015 r., co oznacza wzrost o odpowiednio 53% i 42%. Natomiast w zakresie EBITDA w II kwartale 2016 r. Grupa wypracowała 6,1 mln zł, co stanowi wzrost o 61 % w porównaniu do II kwartału 2015 r.

W II kwartale dokonaliśmy też akwizycji spółki Tradea, zajmującej się obrotem energią elektryczną, zainwestowaliśmy w systemy IT do obsługi platformy transakcyjnej HurtPaliwa24.pl, mocno poszerzyliśmy struktury handlowe oraz kadry pracownicze” – przypomina Prezes Brzozowski. Grupa UNIMOT podniosła również prognozy finansowe na 2016 r.

Biorąc pod uwagę wyniki za całe półrocze, dużą dynamikę rozwoju całej Grupy Kapitałowej oraz nasze ambitne cele, ujęte w strategii rozwoju na lata 2016-17, zdecydowaliśmy się podnieść prognozy na 2016 r.” – dodaje Prezes UNIMOT.

Obecnie UNIMOT spodziewa się, że przychody wyniosą 2 mld zł, EBITDA sięgnie 33,8 mln zł, a zysk netto 20 mln zł. Poprzednio było to odpowiednio 1,6 mld zł, 27 mln i 15 mln zł.
Kontenery Ad-Blue SWIMER
Zostań partnerem akceptacyjnym DKV – DKV MOBILITY