Paliwa BAQ jakość grupy Orlen

UNIMOT GAZ uruchomi następną stację regazyfikacji LNG

Zgodnie z zapowiedzią, UNIMOT GAZ S.A. rozpoczął budowę kolejnej stacji regazyfikacji LNG wraz z infrastrukturą. Niebawem do sieci zostaną podłączone pierwsze podmioty.

UNIMOT GAZ uruchomi następną stację regazyfikacji LNG
W ostatnich dniach zależna od UNIMOT GAZ spółka celowa uruchomiła finansowanie projektu zlokalizowanego na terenie jednej z gmin województwa podlaskiego w postaci kredytów inwestycyjnego oraz rewolwingowego. Finansowanie związane jest z uzyskaniem pozwolenia na budowę stacji regazyfikacji LNG oraz towarzyszącej sieci gazowej wraz z niezbędną infrastrukturą oraz uruchomieniem procesu budowlanego.

- Jak informowaliśmy w maju, UNIMOT GAZ S.A. dokonał akwizycji podmiotu zależnego, celem dostarczania paliw gazowych do instytucji publicznych, osób prawnych i odbiorców indywidualnych zlokalizowanych w jednej z gmin województwa podlaskiego – potwierdza Bogusław Satława, Prezes Zarządu UNIMOT GAZ S.A. – W ramach prac przygotowawczych do realizacji przedmiotowej inwestycji, spółka zależna uzyskała niezbędne pozwolenia, w tym pozwolenie na budowę, co umożliwiło uruchomienie finansowania projektu.

Zgodnie z harmonogramem, w pierwszym etapie Spółka przewiduje uruchomienie stacji regazyfikacji LNG wraz z infrastrukturą oraz podłączenie pierwszych podmiotów: klienta przemysłowego z branży budowlano-drogowej oraz odbiorcę publicznego. W drugim etapie planowana jest budowa ok. 6 km sieci gazowej średniego ciśnienia, co umożliwi podłączenie kolejnych klientów, z którymi zostały uprzednio podpisane listy intencyjne. Dzięki temu możliwe będzie zrealizowanie zakładanego wolumenu sprzedaży rzędu min. 0,8 mln m3, czyli ok. 9 GWh w stosunku rocznym.
Uruchomienie całości inwestycji zostanie zrealizowane na przełomie bieżącego i przyszłego roku.

- Pozytywny scenariusz realizacyjny pozwala ze spokojem patrzeć w przyszłość i szukać kolejnych, niezgazyfikowanych obszarów, dzięki czemu zwiększy się dynamika sprzedaży Grupy w zakresie LNG w stosunku rok do roku – dodaje Bogusław Satława.

W związku z tymi planami niezwykle istotna jest inwestycja Grupy Kapitałowej UNIMOT GAZ we własną, unikalną instalację skraplania gazu ziemnego. Zgodnie z przyjętym harmonogramem, pierwsze wykroplenia planowane są na wrzesień, a osiągnięcie pełnej zdolności produkcyjnej i zakończenie procesu inwestycyjnego - przed końcem bieżącego roku. Należy podkreślić, że własne źródło dostaw skroplonego paliwa gazowego pozwoli Spółce uniezależnić się od koniunkturalnych wahań na rynkach światowych, zwiększyć pewność dostaw gazu ziemnego, jak również zmniejszyć ryzyka związane z sytuacją geopolityczną.
Paliwa BAQ jakość grupy Orlen
Jakość, pewność i dywersyfikacja dostaw gazu