Ekopol Górnośląski Holding będzie rozwijać sieć mikrostacji

Firmy transportowe, zakłady usługowe i komunalne, wreszcie przedsiębiorstwa produkcyjne i składy opału są użytkownikami 350 mikrostacji, w których tankuje ponad 21 tys. różnego rodzaju pojazdów i maszyn.

Ekopol Górnośląski Holding będzie rozwijać sieć mikrostacji
Ekopol Górnośląski Holding

Dwupłaszczowe zbiorniki do magazynowania oleju napędowego wyposażone są w układy dystrybucyjne zarządzane technologią MS Prime pod marką Mikriostacje.PL. W ubiegłym roku sieć powiększyła się o 45 nowych użytkowników technologii. W tym – o kolejnych 30. Ich obsługę zapewnia flota 400 cystern.

Stacje działają na terenie całego kraju, choć najwięcej mamy ich zlokalizowanych w województwach śląskim i małopolskim. Zdarza się, że na życzenie naszego partnera zbiornik jest przystosowany do wydawania nie tylko oleju napędowego, lecz także AdBlue – podkreśla Andrzej Piecuch, prezes zarządu spółki Ekopol Górnośląski Holding. – W ciągu ostatnich miesięcy, w których na rynku reglamentowane były dostawy diesla, skupialiśmy się na zabezpieczeniu zarówno jego ilości, jak i dogodnych warunków cenowych dla naszych obecnych klientów kosztem rozwijania sieci. To była świadoma decyzja, podyktowana naszymi zobowiązaniami wobec tych, którzy od lat ufają naszej solidności i jakości świadczonych przez nas usług. Czas pokazał – i chcemy to wykorzystać – że prawdziwe bezpieczeństwo dostaw warto budować, opierając się na własnej bazie paliw. Zwłaszcza wtedy, kiedy zdarzają się sytuacje, które uważaliśmy za nieprawdopodobne i niemożliwe. Skoro jednak zdarzyły się raz, nic ani nikt nie zagwarantuje nam, że nie powtórzą się w najbliższej przyszłości. Rynek docenia niezależność i my chcemy to zdyskontować. Zarówno oferując nasze mikrostacje, jak i gwarantując dostawy paliw – zapewnia zdecydowanie prezes Piecuch.

I dla małych, i dla dużych

Spółka ze Śląska oferuje zbiorniki o pojemnościach 430–5000 l, przeznaczone do bezpiecznego magazynowania oleju napędowego. Wśród jej klientów dominują firmy, które zużywają kilkaset tysięcy litrów miesięcznie, ale nie brakuje i takich, których zapotrzebowanie miesięczne wynosi niespełna 1000 l. - Dla każdego mamy odpowiednią ofertę, tak by instalacja i świadczone usługi spełniały jego oczekiwania. Najczęściej wybieranym przez większe podmioty zbiornikiem jest ten o pojemności 5000 l, mniejsze firmy zaś decydują się na 2500 l. Zbiorniki z technologią zarówno sprzedajemy na własność, jak i przekazujemy do używania, oferując świadczenie usług w opcji abonamentowej – wyjaśnia prezes. – Dodatkowym, opcjonalnym elementem mikrostacji jest zadaszenie fotowoltaiczne MikroSunBOX, które jest w stanie uniezależnić ją od zewnętrznych źródeł energii. W tej konfiguracji możliwe jest zlokalizowanie zbiornika i zarazem punktu tankowania praktycznie w każdym miejscu. Nasz klient może także skorzystać z nowego zakresu technologii, pozwalającego na inteligentne zarządzanie bramami czy szlabanami – i bez kupowania czegokolwiek podłączyć technologię do tego, co ma, by stworzyć ze starych, sterowanych np. pilotami bram nowoczesne systemy zarządcze – zapewnia prezes Piecuch.

Spółka zamierza nadal rozwijać sieć mikrostacji. – Oferujemy rozwiązanie, które sprawdziło się i sprawdza dosłownie w każdych warunkach. Rozwiązanie, które nie wymaga wielomiesięcznych przygotowań ani inwestycji w infrastrukturę. Które nie tylko pozwala na tankowanie, ale także jest skuteczne i sprawdzone w zakresie zarządzania paliwem w przedsiębiorstwie.

W przyszłym, 2024 r. spółka planuje wprowadzenie na rynek kolejnych urządzeń i funkcjonalności w ramach technologii MS Prime. Liczy, że dzięki tym zmianom poszerzy grupę docelową. Negocjowane są też kolejne kontrakty paliwowe, które tak jak w latach ubiegłych mają zagwarantować stabilność i bezpieczeństwo pod względem dostępności produktu, co umożliwi zapewnienie klientom najlepszej oferty.

Więcej w kategorii

Petroleum Ukraine 2024 po raz kolejny w Warszawie

Międzynarodowa konferencja 'Petroleum Ukraine' odbędzie się 18 czerwca 2024 roku. Program forum obejmie najważniejsze kwestie rynku paliw, takie jak dywersyfikacja dostaw oleju napędowego, polityka sankcji UE, możliwości skutecznej interakcji z ukraińskimi firmami.

Synetyczny gaz ziemny (SNG) stanowi nowe możliwości rozwoju rynku LPG po 2025 roku

Rynek LPG przechodzi przez znaczące zmiany i transformacje - w tym pakiet ustaw "Fit for 55". W rezultacie mogą one zmniejszyć jego zużycie oraz potencjalne podwyżki cen LPG po zakazie importu z Rosji i Białorusi. Jednak te ryzyka mają też szanse przynieść duże możliwości wzrostu rynku LPG w Polsce o 30-50 proc. do 2035 roku.

Tankuj i zyskuj dodatkowe korzyści na stacjach Circle K

Na stacjach Circle K rusza akcja „Tankujesz, zyskujesz”. Klienci będą mogli skorzystać z promocyjnej ceny aromatycznej kawy oraz dostępnych wariantów Hot Dogów przy zatankowaniu min. 20 litrów dowolnego paliwa miles® oraz milesPLUS®. Oferta obowiązuje z kartą lojalnościową EXTRA i potrwa do połowy kwietnia br.

Petroleum Ukraine 2024