17 Spotkanie Branży Paliwowej - Polski Rynek Biopaliw

Grupa Unimot publikuje Raport ESG za 2022 r.

Grupa Unimot, notowana na GPW w Warszawie niezależna grupa paliwowo-energetyczna, opublikowała swój drugi Raport ESG. Raport zawiera podsumowanie działań i ich rezultaty w trzech kluczowych obszarach odpowiedzialności: środowiskowej, społecznej oraz ładu korporacyjnego. Sporządzenie oraz publikacja raportu niefinansowego jest realizacją przez Grupę jednego z zobowiązań wynikających ze Strategii ESG.

Prezentowana publikacja jest drugim raportem ESG Grupy Unimot i dotyczy okresu od 1 stycznia 2022 r. do 31 grudnia 2022 r. Przedstawione dane w raporcie odnoszą się do wpływu Grupy na środowisko, otoczenie społeczne oraz prezentują pogłębione informacje na temat sfery zarządzania. Kolejne raporty będą publikowane w cyklu rocznym, mimo że spółka nie jest jeszcze objęta obowiązkiem raportowania pozafinansowego. Raport został stworzony w oparciu o międzynarodowy standard raportowania GRI Standards. Intencją Grupy jest poszerzanie katalogu wskaźników w kolejnych latach.

Od początku istnienia firmy prowadzimy działalność biznesową w sposób odpowiedzialny społecznie i zrównoważony. Potwierdzeniem naszego przywiązania do tych kluczowych kwestii była realizacja celów określonych w przyjętej na początku 2022 roku Strategii ESG. W ubiegłym roku z sukcesem podejmowaliśmy inicjatywy sprzyjające zrównoważonemu rozwojowi, a zainicjowane działania wspierały zbilansowany rozwój każdego obszaru istotnego dla środowiska, społeczeństwa i ładu korporacyjnego. W raporcie przedstawiamy nasze podejście do zarządzania kwestiami ESG oraz szczegółowo opisujemy realizację założonych celów – mówi Adam Sikorski, prezes zarządu Unimot.

Raport przedstawia informacje najistotniejsze z punktu widzenia inwestorów, regulatorów, pracowników oraz kontrahentów i uwzględnia m.in.: wytyczne Komisji Europejskiej dotyczące ujawniania informacji niefinansowych związanych z oddziaływaniem na klimat, wytyczne grupy zadaniowej ds. ujawniania informacji finansowych związanych z klimatem – TCFD, czynniki ESG – środowiskowe, społeczne i związane z ładem korporacyjnym, a także Cele Zrównoważonego Rozwoju (SDG) zidentyfikowane jako strategiczne dla Grupy Unimot.

Raport ESG Grupy Unimot za 2022 r. dostępny jest TUTAJ

Mercure Warszawa Centrum, 24-25 kwietnia 2024