17 Spotkanie Branży Paliwowej - Polski Rynek Biopaliw

Shell wprowadza do Polski program Accelerate to Zero

Zespół Shell Fleet Solutions wdraża na polski rynek globalny program Accelerate to Zero, którego celem jest wsparcie klientów biznesowych w osiągnięciu ambitnych celów dekarbonizacyjnych. Wprowadzany zestaw usług i produktów jest odpowiedzią na zapisy zawarte między innymi w porozumieniu paryskim i pakiecie „Fit for 55” i ma pomóc firmom w planowaniu i wdrażaniu jak najefektywniejszych rozwiązań prowadzących do obniżenia emisyjności ich flot.

Dzięki programowi Shell nie tylko pomaga klientom nakreślić dostosowany do ich potrzeb plan działania na drodze do dekarbonizacji, ale również służy ekspercką pomocą na każdym etapie wdrażania zaproponowanych rozwiązań. Dotyczą one elektromobilności (np. ładowanie pojazdów elektrycznych), zwiększenia efektywności floty dzięki telematyce oraz kompensacji emisji dwutlenku węgla. Program złożony jest z czterech etapów: diagnozy, planowania, wdrożenia i realizacji. SFS na bieżąco monitoruje realizację wydanych przez siebie zaleceń i efekty podejmowanych przez klientów działań, co pozwala na skuteczne planowanie dalszych etapów programu i zwiększa tempo dekarbonizacji floty.

– Celem programu jest wspieranie biznesu w dążeniu do prawdziwie zrównoważonej i zeroemisyjnej przyszłości flot. Zmniejszenie emisyjności zależy od prawidłowej oceny indywidualnych potrzeb naszych klientów, dlatego tak ważne jest wsparcie zespołu Shell Fleet Solutions. Wykorzystując rozwiązania cyfrowe dostarczane nam przez SAP dokonujemy analizy danych związanych z wydajnością floty, a następnie udzielamy rekomendacji, które pomogą klientowi w osiągnięciu zerowej emisji netto – mówi Łukasz Klamka, dyrektor ds. rozwiązań flotowych w Shell Polska.

Partnerem dostarczającym Shell Fleet Solutions niezbędne do obsługi programu aplikacje i usługi jest SAP – lider rynku oprogramowania dla przedsiębiorstw, z którym Shell współpracuje od 40 lat i który sam również zapowiada wykorzystanie założeń programu Accelerate to Zero w celu przejścia na flotę samochodową wolną od emisji. Takie kroki podjął już Shell, tworząc zeroemisyjną flotę złożoną z samochodów elektrycznych, hybrydowych i spalinowych (dwie ostatnie grupy pojazdów korzystają z certyfikatów Nature Based Solutions).

NBS to jedna z kilku ofert Shell kierowanych do flot. Są to rozwiązania oparte na ochronie przyrody, które pozwalają zmniejszyć ogólne stężenie gazów cieplarnianych w atmosferze, dzięki czemu chronione i odbudowywane są naturalne ekosystemy. Zarządcy flot mogą korzystać także
z informacji pochodzących z systemu telematycznego, dzięki czemu mogą optymalizować koszty, dbać o bezpieczeństwo kierowców, monitorować zużycie paliwa czy wydajność pojazdów elektrycznych. Promocję niskoemisyjnych flot samochodowych wspiera także hybrydowa karta paliwowa Shell Card EV, dająca dostęp do np. ładowania samochodów elektrycznych, tankowania paliw tradycyjnych, możliwości uiszczania opłat drogowych, myjni samochodowych oraz pełnej oferty pozapaliwowej dostępnej na stacjach Shell.
Mercure Warszawa Centrum, 24-25 kwietnia 2024