Anwim S.A. w gronie liderów zrównoważonego rozwoju

Spółka Anwim, właściciel sieci stacji paliw Moya, dołączyła do grona członków Polskiego Stowarzyszenia ESG, największej w Polsce organizacji zrzeszającej liderów zrównoważonego rozwoju. Anwim, oprócz ciągłego rozwoju sieci Moya, stawia na działania w obszarach ekologii, ładu korporacyjnego oraz odpowiedzialności społecznej.

Zielona transformacja jest jednym priorytetowych obszarów strategii Grupy Anwim, jednego z głównych graczy na polskim rynku paliw. Spółka już wkrótce będzie budować sieć punktów szybkiego ładowania samochodów elektrycznych, na stacjach od lat instaluje panele fotowoltaiczne, a także realizuje wiele działań z zakresu ESG we współpracy z organizacjami pozarządowymi. Firma we wszystkich swoich procesach uwzględnia kryteria zrównoważonego rozwoju, czyli dbałość o środowisko (E – Environment), społeczeństwo (S – Society) i ład korporacyjny (G –Governance).

- Zielona rewolucja już trwa, a jej przebieg zależy od zaangażowania każdego podmiotu w przestrzeni społeczno-gospodarczej, a także każdego z nas. Jesteśmy jedną z czołowych firm na polskim rynku paliw, a to wiąże się także z odpowiedzialnością przed społeczeństwem, środowiskiem naturalnym, naszymi klientami oraz partnerami biznesowymi. Będąc bardzo dynamicznie rozwijającą się firmą chcemy być liderem zmian we wszystkich obszarach, także zrównoważonego rozwoju – podkreśla Andrzej Kondys, dyrektor ds. operacyjnych Moya, członek zarządu Anwim S.A.

Polskie Stowarzyszenie ESG to największa w Polsce organizacja zrzeszająca liderów zrównoważonej transformacji: firmy, organizacje, instytucje, jednostki samorządu terytorialnego, które aktywnie wdrażają idee ESG, działają w duchu zrównoważonego rozwoju i poszanowania środowiska naturalnego, dbają o ład korporacyjny i pracowników oraz są odpowiedzialne społecznie. Stowarzyszenie stwarza pole do kooperacji, wymiany myśli i wspólnego rozwoju.

- U podstaw zrównoważonego rozwoju leży zarówno konsensus społeczno-gospodarczy, jak i wymiana doświadczeń oraz dobrych praktyk między biznesem, samorządem i instytucjami. Jesteśmy największą organizacją ESG w Polsce, a naszą siłą są eksperci z każdego z tych obszarów. Cieszymy się, że do grona członków wspierających Stowarzyszenia dołączyła firma Anwim, która działa w tak ważnym sektorze, jakim jest branża paliwowa – mówi Joanna Dargiewicz-Rożek, członek zarządu Polskiego Stowarzyszenia ESG.

Członkostwo w Stowarzyszeniu to także dostęp do najnowszej wiedzy legislacyjnej, raportów oraz analiz związanych z tematyką zrównoważonego rozwoju, jak i możliwość udziału w debatach i opiniowania projektów. Przedstawiciel spółki wejdzie także w skład Rady Innowatorów ESG – gremium złożonego z wybitnych praktyków polskiego biznesu, którzy wyróżniają się wiedzą i działaniem na rzecz rozwoju ESG w swoich organizacjach i w Polsce. Firmy wspierają przedstawiciele ośrodków naukowych, instytucji publicznych i branżowych, ekonomiści, eksperci rynkowi i akademicy.

Więcej w kategorii

Petroleum Ukraine 2024 po raz kolejny w Warszawie

Międzynarodowa konferencja 'Petroleum Ukraine' odbędzie się 18 czerwca 2024 roku. Program forum obejmie najważniejsze kwestie rynku paliw, takie jak dywersyfikacja dostaw oleju napędowego, polityka sankcji UE, możliwości skutecznej interakcji z ukraińskimi firmami.

Synetyczny gaz ziemny (SNG) stanowi nowe możliwości rozwoju rynku LPG po 2025 roku

Rynek LPG przechodzi przez znaczące zmiany i transformacje - w tym pakiet ustaw "Fit for 55". W rezultacie mogą one zmniejszyć jego zużycie oraz potencjalne podwyżki cen LPG po zakazie importu z Rosji i Białorusi. Jednak te ryzyka mają też szanse przynieść duże możliwości wzrostu rynku LPG w Polsce o 30-50 proc. do 2035 roku.

Tankuj i zyskuj dodatkowe korzyści na stacjach Circle K

Na stacjach Circle K rusza akcja „Tankujesz, zyskujesz”. Klienci będą mogli skorzystać z promocyjnej ceny aromatycznej kawy oraz dostępnych wariantów Hot Dogów przy zatankowaniu min. 20 litrów dowolnego paliwa miles® oraz milesPLUS®. Oferta obowiązuje z kartą lojalnościową EXTRA i potrwa do połowy kwietnia br.

Program Partnerski ENERGIA PALIW