Magazyn Branżowych Inspiracji

Ekopol z prawie 2,5-krotnym wzrostem zysku brutto rdr. w I kwartale 2022 r.

Ekopol Górnośląski Holding, wiodący dostawca technologii do zarządzania gospodarką paliwową przedsiębiorstw, opublikował wstępne jednostkowe przychody netto ze sprzedaży oraz zysk brutto za I kwartał 2022 r. Wartość przychodów wyniosła prawie 77,5 mln PLN, co oznacza dynamikę wzrostu na poziomie ponad 53 proc. rdr., natomiast jednostkowy zysk brutto wyniósł prawie 2 mln PLN, dając wzrost na poziomie 145,4 proc. rdr. Rekordowe wstępne wyniki za I kwartał, to zasługa m.in. dynamicznie rozwijającej się technologii Mikrostacje.pl.

Bardzo dobre wyniki za I kwartał, to zasługa konsekwentnej realizacji założonej strategii, która polega m.in. na rozwoju technologii Mikrostacji.pl. W I kwartale przybyło 45 nowych użytkowników technologii, gdzie w całym 2021 r. ich liczba wyniosła 63. Porównując I kwartał 2022 r. z I kwartałem 2021 r. liczba nowych klientów zwiększyła się blisko 3-krotnie. Dodatkowo spółka wykorzystuje zmienność na rynku, w szczególności w zakresie cen wyrobów stalowych i paliw.

- I kwartał był rekordowy dla naszej Spółki. Cieszymy się, że po raz kolejny udało nam się dynamicznie zwiększyć skalę biznesu, co zawdzięczamy w pełni naszej działalności operacyjnej. W szczególności chciałbym podkreślić, że przedsiębiorcy zaczynają dostrzegać zalety, jakie daje im technologia Mikrostacje.pl, co potwierdza wzrost liczby ich użytkowników w minionym kwartale. Nasze autorskie rozwiązanie pozwala na korzystanie z szeregu możliwości i udogodnień do prowadzenia biznesów, umożliwiając przede wszystkim obniżenie kosztów działalności. Mikrostacje.pl są jedynym tego typu rozwiązaniem na rynku, dzięki temu liczymy na dalszy wzrost i skalowanie naszej usługi – komentuje Andrzej Piecuch, Prezes Zarządu Ekopol Górnośląski Holding S.A.

Ekopol w 2021 r. osiągnął rekordowe wyniki w historii swojej działalności. Przychody ze sprzedaży wyniosły 239,5 mln PLN, co oznaczało 92 proc. wzrostu rdr., z kolei EBITDA wyniosła 4,8 mln PLN, przekładając się na dynamikę wzrostu na poziomie 186 proc. W IV kwartale 2021 r. innowacyjna technologia Mikrostacje.pl miała największy udział w strukturze przychodów spółki.

Więcej w kategorii

Petroleum Ukraine 2024 po raz kolejny w Warszawie

Międzynarodowa konferencja 'Petroleum Ukraine' odbędzie się 18 czerwca 2024 roku. Program forum obejmie najważniejsze kwestie rynku paliw, takie jak dywersyfikacja dostaw oleju napędowego, polityka sankcji UE, możliwości skutecznej interakcji z ukraińskimi firmami.

Synetyczny gaz ziemny (SNG) stanowi nowe możliwości rozwoju rynku LPG po 2025 roku

Rynek LPG przechodzi przez znaczące zmiany i transformacje - w tym pakiet ustaw "Fit for 55". W rezultacie mogą one zmniejszyć jego zużycie oraz potencjalne podwyżki cen LPG po zakazie importu z Rosji i Białorusi. Jednak te ryzyka mają też szanse przynieść duże możliwości wzrostu rynku LPG w Polsce o 30-50 proc. do 2035 roku.

Tankuj i zyskuj dodatkowe korzyści na stacjach Circle K

Na stacjach Circle K rusza akcja „Tankujesz, zyskujesz”. Klienci będą mogli skorzystać z promocyjnej ceny aromatycznej kawy oraz dostępnych wariantów Hot Dogów przy zatankowaniu min. 20 litrów dowolnego paliwa miles® oraz milesPLUS®. Oferta obowiązuje z kartą lojalnościową EXTRA i potrwa do połowy kwietnia br.

Program Partnerski ENERGIA PALIW