Kontenery Ad-Blue SWIMER

Ekopol z prawie 2,5-krotnym wzrostem zysku brutto rdr. w I kwartale 2022 r.

Ekopol Górnośląski Holding, wiodący dostawca technologii do zarządzania gospodarką paliwową przedsiębiorstw, opublikował wstępne jednostkowe przychody netto ze sprzedaży oraz zysk brutto za I kwartał 2022 r. Wartość przychodów wyniosła prawie 77,5 mln PLN, co oznacza dynamikę wzrostu na poziomie ponad 53 proc. rdr., natomiast jednostkowy zysk brutto wyniósł prawie 2 mln PLN, dając wzrost na poziomie 145,4 proc. rdr. Rekordowe wstępne wyniki za I kwartał, to zasługa m.in. dynamicznie rozwijającej się technologii Mikrostacje.pl.

Ekopol z prawie 2,5-krotnym wzrostem zysku brutto rdr. w I kwartale 2022 r.
Bardzo dobre wyniki za I kwartał, to zasługa konsekwentnej realizacji założonej strategii, która polega m.in. na rozwoju technologii Mikrostacji.pl. W I kwartale przybyło 45 nowych użytkowników technologii, gdzie w całym 2021 r. ich liczba wyniosła 63. Porównując I kwartał 2022 r. z I kwartałem 2021 r. liczba nowych klientów zwiększyła się blisko 3-krotnie. Dodatkowo spółka wykorzystuje zmienność na rynku, w szczególności w zakresie cen wyrobów stalowych i paliw.

- I kwartał był rekordowy dla naszej Spółki. Cieszymy się, że po raz kolejny udało nam się dynamicznie zwiększyć skalę biznesu, co zawdzięczamy w pełni naszej działalności operacyjnej. W szczególności chciałbym podkreślić, że przedsiębiorcy zaczynają dostrzegać zalety, jakie daje im technologia Mikrostacje.pl, co potwierdza wzrost liczby ich użytkowników w minionym kwartale. Nasze autorskie rozwiązanie pozwala na korzystanie z szeregu możliwości i udogodnień do prowadzenia biznesów, umożliwiając przede wszystkim obniżenie kosztów działalności. Mikrostacje.pl są jedynym tego typu rozwiązaniem na rynku, dzięki temu liczymy na dalszy wzrost i skalowanie naszej usługi – komentuje Andrzej Piecuch, Prezes Zarządu Ekopol Górnośląski Holding S.A.

Ekopol w 2021 r. osiągnął rekordowe wyniki w historii swojej działalności. Przychody ze sprzedaży wyniosły 239,5 mln PLN, co oznaczało 92 proc. wzrostu rdr., z kolei EBITDA wyniosła 4,8 mln PLN, przekładając się na dynamikę wzrostu na poziomie 186 proc. W IV kwartale 2021 r. innowacyjna technologia Mikrostacje.pl miała największy udział w strukturze przychodów spółki.
Kontenery Ad-Blue SWIMER
Jakość, pewność i dywersyfikacja dostaw gazu