XX Spotkanie Branży Paliwowej - Polski Rynek LPG

Cyfrowa transformacja w Anwim S.A. – wdrożenie systemu SAP

Anwim S.A., właściciel sieci stacji paliw Moya, zakończył wdrażanie nowoczesnej informatycznej platformy ERP, SAP S/4HANA. System wspiera bieżącą realizację kluczowych procesów operacyjnych. Dodatkowo, w obszarze dystrybucji paliw zostało zaimplementowane rozwiązanie branżowe SAP Oil&Gas. Partnerem projektu była SI-Consulting sp. z o.o., spółka z dużym doświadczeniem we wdrażaniu rozwiązań SAP.

Moya od wielu lat jest najszybciej rozwijającą się siecią stacji paliw w Polsce. Roczny przyrost sięga aż kilkudziesięciu nowych punktów, które lokalizowane są zarówno przy drogach krajowych, jak i lokalnych, w dużych miastach i mniejszych miejscowościach. Obecnie sieć liczy niemal 380 stacji, natomiast  wieloletnia strategia rozwoju zakłada, że do końca 2024 r. sieć Moya będzie składała się z minimum 500 stacji paliw. Tak intensywne tempo rozwoju było powodem podjęcia decyzji dotyczącej pełnej digitalizacji, a co za tym idzie optymalizacji procesów operacyjnych w Anwim S.A.

Wdrożenie SAP w spółce Anwim trwało od IV kwartału 2020 roku do 31.03.2022 r. System ERP SAP S/4HANA objął swoją funkcjonalnością kluczowe obszary biznesowe w Anwim. Implementacja niosła ze sobą konieczność pełnej integracji z istniejącą wcześniej, rozległą architekturą środowiska systemów informatycznych Anwim S.A. System obejmuje ponad 100 interfejsów i funkcjonuje w następujących obszarach: logistyka paliw, fakturowanie i sprzedaż, zarządzanie sprzedażą flotową, zarządzanie umowami franczyzowymi, finanse i księgowość, kontroling oraz zakupy.

Jako spółka Anwim cechujemy się wysoką dynamiką i dużą elastycznością zarówno w rozwoju naszego biznesu, jak i relacjach z partnerami. Naszym priorytetem jest utrzymanie dotychczasowego tempa, jednak obawialiśmy się występowania tzw. „wąskich gardeł” w realizacji bieżących procesów operacyjnych. Uznaliśmy, że konieczne jest wdrożenie jednolitego i spójnego systemu informatycznego, który scali i przyśpieszy procesy w ramach spółki. Rozwiązanie SAP S/4HANA pomoże nam w dynamicznym rozwoju i zapewni pełne wykorzystanie naszego potencjału – zapewnia Rafał Pietrasina, prezes zarządu Anwim S.A.

W ESPPOL Trade S.A., spółce należącej do Grupy Kapitałowej Anwim, już w lutym 2021 r. zaimplementowano moduł SAP S/4HANA Oil&Gas, który za zadanie ma usprawnienie procesów finansowo-księgowych oraz logistycznych. ESPPOL Trade zajmuje się importem paliw ciekłych celem zapewnienia dywersyfikacji oraz poprawy ekonomii zaopatrzenia szybko rozwijającej się sieci stacji paliw Moya w Polsce. W ubiegłym roku ESPPOL Trade, wraz z partnerem wdrożeniowym SI-Consulting, zostało wyróżnione w prestiżowym zestawieniu SAP Quality Awards 2021 za najbardziej udane wdrożenia systemu SAP w kategorii „Rapid Time to Value”, która obejmuje krótsze projekty, nastawione na szybkie doskonalenie i dynamiczny zwrot wartości. ESPPOL Trade znalazł się wśród finalistów w Europie Środkowo-Wschodniej w podkategorii Large Sized Implementations.

- Cieszymy się, że pierwsze wdrożenie Oil&Gas na platformie SAP S/4HANA zostało przeprowadzone właśnie przez SI-Consulting. Pomimo bardzo skomplikowanej architektury, a także pracy związanej z integracją w czasie rzeczywistym (m.in. z systemami pracującymi na stacjach paliw), opracowane przez nas w ramach tego projektu dedykowane rozwiązanie już dziś digitalizuje w Anwim obsługę floty, franczyzy oraz SENT. Realizacja projektu tej skali w trybie zdalnym była ogromnym wyzwaniem – sukces ten bez wątpienia jest efektem naprawdę ciężkiej, wspólnej pracy zespołów po obu stronach – podsumowuje Paweł Rytelewski, wiceprezes zarządu SI-Consulting.

Więcej w kategorii

Petroleum Ukraine 2024 po raz kolejny w Warszawie

Międzynarodowa konferencja 'Petroleum Ukraine' odbędzie się 18 czerwca 2024 roku. Program forum obejmie najważniejsze kwestie rynku paliw, takie jak dywersyfikacja dostaw oleju napędowego, polityka sankcji UE, możliwości skutecznej interakcji z ukraińskimi firmami.

Synetyczny gaz ziemny (SNG) stanowi nowe możliwości rozwoju rynku LPG po 2025 roku

Rynek LPG przechodzi przez znaczące zmiany i transformacje - w tym pakiet ustaw "Fit for 55". W rezultacie mogą one zmniejszyć jego zużycie oraz potencjalne podwyżki cen LPG po zakazie importu z Rosji i Białorusi. Jednak te ryzyka mają też szanse przynieść duże możliwości wzrostu rynku LPG w Polsce o 30-50 proc. do 2035 roku.

Tankuj i zyskuj dodatkowe korzyści na stacjach Circle K

Na stacjach Circle K rusza akcja „Tankujesz, zyskujesz”. Klienci będą mogli skorzystać z promocyjnej ceny aromatycznej kawy oraz dostępnych wariantów Hot Dogów przy zatankowaniu min. 20 litrów dowolnego paliwa miles® oraz milesPLUS®. Oferta obowiązuje z kartą lojalnościową EXTRA i potrwa do połowy kwietnia br.

Paliwa TotalEnergies - jakość i cena w trosce o Twój biznes