Kontenery Ad-Blue SWIMER

Moya dla Ukrainy – współpraca z Polską Akcją Humanitarną

Grupa Kapitałowa Anwim nawiązała współpracę z Polską Akcją Humanitarną w ramach pomocy dla poszkodowanych w wyniku wojnie na Ukrainie. Spółki Anwim i Esppol Trade przekazały darowiznę w wysokości 200 tys. zł.

Moya dla Ukrainy – współpraca z Polską Akcją Humanitarną
Pixabay

Środki przeznaczone zostaną na pomoc bezpośrednią, włączając w to żywność, pomoc psychologiczną i inne formy wsparcia dla osób, które musiały uciekać ze swoich domów. Dodatkowo, Anwim otworzył skarbonkę na portalu Siepomaga.pl, zsynchronizowaną ze zbiórką PAH. W ten sposób do akcji „Moya dla Ukrainy” mogą włączyć się wszyscy pracownicy i klienci stacji paliw Moya.

- Wszyscy jesteśmy wstrząśnięci tym, co dzieje się za naszą wschodnią granicą. Dramat wojny, a co za tym idzie niebezpieczeństwo klęski humanitarnej, są dla nas trudne do wyobrażenia. Chcemy okazać solidarność z poszkodowanymi, włączając się w wysiłki całego społeczeństwa polskiego, aby pomóc uchodźcom przybywającym do Polski. Nawiązanie współpracy z Polską Akcją Humanitarną jest jednym z elementów pomocy, którą GK Anwim będzie nieść potrzebującym. We wspólne działania włączamy naszych partnerów, wszystkie stacje paliw, a także klientów. Wierzymy, że razem możemy zdziałać więcej, a nasza cegiełka będzie miała znaczenie w ogólnopolskim dziele pomocy poszkodowanym w wyniku wojny – mówi Rafał Pietrasina, prezes zarządu Anwim S.A.

Na wszystkich stacjach paliw Moya w całej Polsce pojawią się kody QR za pomocą których każdy odwiedzający stacje będzie mógł zrobić szybki przelew dowolnej kwoty na poczet zbiórki „Moya dla Ukrainy” na portalu Siepomaga.pl. Wpłaty można dokonywać na stronie: https://www.siepomaga.pl/moya-dla-ukrainy.

Dodatkowo, na wybranych stacjach paliw Moya, znajdujących się w pobliżu granicy polsko-ukraińskiej, pracownicy służb mundurowych i medycznych będą mogli odebrać kawę lub hot-doga za symboliczny 1 grosz. Oprócz tego, GK Anwim włącza się w doraźną pomoc konkretnym grupom ludzi, jak np. wsparcie rzeczowe dla rodzin pracowników firmy współpracującej z Anwim, zatrudniającej pracowników z Ukrainy.

Polska Akcja Humanitarna jest polską organizacją pozarządową działającą od 1992 r. Specjalizuje się w udzielaniu pomocy humanitarnej wszędzie tam, gdzie wsparcie jest najbardziej potrzebne. PAH działa w miejscach, w których wybuchają kryzysy humanitarne, katastrofy naturalne i konflikty zbrojne. Natychmiastowa odpowiedź na kryzys jest priorytetem, ale ważne jest także szukanie długoterminowych rozwiązań i zapobieganie kolejnym katastrofom.

Wsparcie w ramach pomocy dla Ukrainy obejmuje osoby poszkodowane w wyniku wojny, włączając przemieszczające się wewnątrz kraju oraz uchodźców przyjeżdżających do Polski. Ponieważ sytuacja jest bardzo dynamiczna, na bieżąco monitorowane są potrzeby na miejscu i pomoc natychmiast dostosowywana do aktualnych potrzeb.

- Wszyscy jesteśmy głęboko poruszeni tragedią naszych wschodnich sąsiadów. Na bieżąco analizujemy sytuację i rozważamy kolejne formy wsparcia. Angażujemy nasze firmowe zasoby, ale także wielu pracowników i partnerów osobiście prowadzi działania w ramach wolontariatu. Łączy nas wspólny cel – pomoc Ukrainie – dodaje Rafał Pietrasina.
Paliwa BAQ jakość grupy Orlen
Jakość, pewność i dywersyfikacja dostaw gazu