Zostań partnerem akceptacyjnym DKV – DKV MOBILITY

Grupa Orlen pomaga uchodźcom z Ukrainy

Grupa Orlen aktywnie zaangażowała się w pomoc humanitarną skierowaną do uchodźców z Ukrainy. W ramach działań społecznych przygotowano ogrzewane namioty przy granicy polsko-ukraińskiej, w których dostępne są ciepłe przekąski i napoje. Przekazano również ponad 30 tysięcy litrów paliwa dla miasta Przemyśl do wykorzystania w ramach pomocy uchodźcom.

Grupa Orlen pomaga uchodźcom z Ukrainy
PKN Orlen

Już ponad 30 osób, w tym przede wszystkim matki z dziećmi, jest pod opieką PKN Orlen w obiektach hotelowych, które udostępniono w Płocku dla potrzebujących. Grupa Orlen odpowiedziała też na apel kolejarzy i wspólnie z PKP Intercity, przekazano żywność ze stacji paliw dla ludności cywilnej w Kijowie.

- Pomoc humanitarna dla uchodźców z Ukrainy płynie z całej Grupy Orlen. Obok spółek we wsparcie zaangażowali się sami pracownicy, realizując projekty w ramach wolontariatu pracowniczego. Takie oddolne inicjatywy są szczególnie cenne, bo udowadniają, że solidarność w trudnych sytuacjach jest naszą mocną stroną. Wszystkie realizowane działania koordynowane są przez Fundację Orlen, tak aby pomoc była kompleksowa i ukierunkowana na najpilniejsze potrzeby – mówi Daniel Obajtek, Prezes Zarządu PKN Orlen.

Na stacjach Orlen w Hrubieszowie, Zamościu, Radymnie i Ustrzykach Dolnych postawiono ogrzewane namioty, w których uchodźcy będą mogli odpocząć, posilić się i napić gorącej kawy i herbaty. W odpowiedzi na zapotrzebowanie, PKN Orlen dostarczył również łącznie ponad 3 tysiące ogrzewaczy i 10 tysięcy kocy termicznych na przejścia graniczne w Zosinie, Dołhobyczowie oraz Hrebenne.

W ramach wsparcia działań na rzecz uchodźców z Ukrainy, Grupa Orlen przekazała również ponad 30 tysięcy litrów paliwa do miasta Przemyśl. Zostanie ono wykorzystane w transporcie osób przekraczających granicę w Medyce i udających się do punktów recepcyjnych w Przemyślu. Posłuży również do zasilenia agregatorów prądotwórczych i ogrzania namiotów, w których zatrzymują się uchodźcy, oczekując na transport do miejsca docelowego.

W pomoc uchodźcom z Ukrainy zaangażowali się aktywnie także pracownicy Grupy Orlen w ramach wolontariatu. W wielu lokalizacjach zorganizowana została zbiórka darów rzeczowych. Trafiają one do Ukraińców przybywających do Polski, zostaną też przekazane przez Fundację Orlen w konwojach humanitarnych na Ukrainę. W ramach wolontariatu pracowniczego na rzecz uchodźców z Ukrainy, istnieje możliwość pozyskania dodatkowych środków finansowych od Fundacji Orlen.

PKN Orlen rozpoczął również akcję w ramach programu lojalnościowego VITAY. Za każde 1000 punktów VITAY przekazane przez użytkowników, Fundacja Orlen przeznaczy 5 zł na pomoc Ukrainie, a za każde 5000 punktów – 25 zł.

Grupa Orlen, organizując pomoc dla uchodźców, jest w stałym kontakcie z Wojewódzkim Centrum Zarządzania Kryzysowego.
Kontenery Ad-Blue SWIMER
Zostań partnerem akceptacyjnym DKV – DKV MOBILITY