Rozwiń swój biznes z programem Paliwa BAQ
Kontenery Ad-Blue SWIMER

Ekopol z rekordowymi wynikami w III kwartale

Ekopol Górnośląski Holding, wiodący dostawca technologii do zarządzania gospodarką paliwową przedsiębiorstw, zanotował po raz kolejny historyczne wyniki. Zysk netto w III kwartale wyniósł blisko 2,4 mln zł, co dało ponad 10-krotny wzrost rdr., zaś EBITDA osiągnęła wartość ponad 2,8 mln zł, oznaczając wzrost o 465 proc. w porównaniu z analogicznym okresem w roku poprzednim.

Ekopol z rekordowymi wynikami w III kwartale
Spółka m. in. dzięki dużemu popytowi na swoje produkty, sprzyjającym trendom rynkowym w obszarach jej działalności czy sukcesywnemu powiększaniu bazy klientów zanotowała w kolejnym kwartale rekordowe wyniki. Zysk netto wyniósł prawie 2,4 mln zł będąc ponad 10-krotnie wyższy niż w analogicznym okresie w roku poprzednim. Wzrósł o ponad 1150 proc.

- Bardzo cieszymy się z rekordowych wyników, które udało nam się osiągnąć już kolejny kwartał z rzędu. Pokazują one, że w ostatnich kwartałach Spółka dynamicznie rosła, a wielu klientów ufa naszym rozwiązaniom, wybierając produkty i usługi Ekopolu. Chcemy kontynuować wzrostowy trend
w następnych miesiącach, trzymając się ściśle określonej strategii rozwoju
– komentuje Andrzej Piecuch, Prezes Zarządu Ekopol Górnośląski Holding S.A.

Ekopol posiada zdywersyfikowane przychody ze swojej działalności. Największy udział w ich strukturze miała innowacyjna technologia Mikrostacje.pl, a następnie dystrybucja hurtowa paliw, wynoszące kolejno 44,13 proc. i 44,01 proc., na co wpływ miało m. in. zagwarantowanie w umowach procedury ciągłości dostaw paliw płynnych. Zawarte kontrakty na regularne dostawy wyrobów hutniczych spowodowały, że 11,79 proc. całości przychodów stanowiło przetwórstwo blach cienkich. Najmniejszy udział ze sprzedaży – 0,07 proc. – ma segment fotowoltaiczny – autorskie rozwiązanie mini-elektrownie PV wprowadzone na rynek w maju br.

- W maju rozpoczęliśmy sprzedaż mini-elektrowni PV, które są finansowe zakupionym w Ekopolu olejem napędowym. Nasze rozwiązanie fotowoltaiczne jest połączone z technologią Mikrostacje.pl oraz dostawami oleju napędowego, co pozwoliło nam osiągnąć niespotykany jak dotąd na rynku efekt synergii, przyczyniając się do realizacji obranej strategii jako kompleksowy dostawca rozwiązań paliwowo-energetycznych. Kolejnym etapem będzie rozwinięcie się Spółki jako dewelopera farm fotowoltaicznych, które będą później odsprzedawane funduszom OZE – dodaje Andrzej Piecuch

Spółka na koniec minionego kwartału zgromadziła nadwyżkę pieniężną w wysokości ponad 10,9 mln zł. Inwestuje ją w realizację projektu deweloperskiego „Dolina Dramy” – budowę osiedla 25 nowoczesnych domków jednorodzinnych. Pierwszy etap projektu – budowa 8 domków – jest już na ukończeniu. Jednocześnie Spółka prowadzi pracę nad drugimi etapem – budową kolejnych 9 domków.

Obecnie koncentrujemy się na działaniach operacyjnych, które w długim terminie przyczynią się do wzrostu i budowy wartości rynkowej naszej Spółki. Liczymy, że dzięki temu w niedalekiej przyszłości Ekopol zmieni rynek notowań z NewConnect na główny rynek GPW – dodaje Andrzej Piecuch.

O Spółce:

Ekopol Górnośląski Holding S.A. prowadzi działalność, która skupiona jest na sześciu głównych obszarach:
•    dystrybucja paliw płynnych - oleju napędowego i benzyny,
•    sprzedaż zbiorników na paliwa płynne,
•    badania, rozwój oraz sprzedaż innowacyjnych technologii zarządczych,
•    sprzedaż i przetwórstwo wyrobów hutniczych,
•    działalność deweloperska,
•    działalność w obszarze fotowoltaiki.

Grupa działa na rynku paliwowym zapewniając swoim klientom kompleksową obsługę, od dostaw paliw płynnych i zbiorników, poprzez montaż mikrostacji, po implementacje technologii do zarzadzania paliwem w przedsiębiorstwie. Spółka stale wdraża nowe, innowacyjne rozwiązania oraz poszerza dotychczasowy asortyment, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów.

Od 2008 r. Ekopol Górnośląski Holding S.A. jest spółką notowaną na rynku NewConnect.
Kontenery Ad-Blue SWIMER
Zostań partnerem akceptacyjnym DKV – DKV MOBILITY