Na Stacji Paliw. Magazyn branżowych inspiracji
Jakość, pewność i dywersyfikacja dostaw gazu

PKN Orlen zwiększa dostawy skroplonego tlenu technicznego wykorzystywanego do walki z COVID-19

PKN Orlen zwiększył trzykrotnie podaż na rynek skroplonego tlenu technicznego, z którego powstaje tlen medyczny, wykorzystywany do skutecznej walki z COVID-19. Obecnie aż 350 ton skroplonego tlenu technicznego tygodniowo z Zakładów PKN Orlen w Płocku i Anwil we Włocławku trafia do odbiorców zewnętrznych.

- Reagujemy błyskawicznie, żeby zwiększyć bezpieczeństwo Polaków w czasie pandemii.  Odpowiadając na potrzeby rynku zoptymalizowaliśmy produkcję skroplonego tlenu technicznego, aby zmaksymalizować jego podaż dla klientów zewnętrznych. Przygotowaliśmy też dwa szpitale tymczasowe w Płocku i Ostrołęce, kupiliśmy karetki i niezbędny sprzęt, a także środki ochrony osobistej. Od początku wspieramy nie tylko pacjentów, ale też lekarzy, pielęgniarki i pozostałe służby w walce z pandemią koronawirusa.  W ten sposób  realizujemy również zadania wynikające ze społecznej odpowiedzialności biznesu – mówi Daniel Obajtek, prezes zarządu PKN Orlen.

W związku ze zwiększonym zapotrzebowaniem ze strony odbiorców zewnętrznych, obecnie Zakład PKN Orlen w Płocku produkuje 300 ton, a Anwil we Włocławku 50 ton skroplonego tlenu technicznego tygodniowo przeznaczonych na sprzedaż.

Skroplony tlen techniczny odbierany z naszych zakładów jest produktem początkowym do wytworzenia substancji czynnej, która w dalszym łańcuchu poprzez badanie oraz certyfikacje staje się tlenem medycznym, wykorzystywanym w walce z SARS-Cov-2. PKN Orlen zaopatruje w skroplony tlen techniczny odbiorców nieposiadających własnych stacji separacji powietrza, a mogących być wytwórcami tlenu medycznego dostarczanego do szpitali, zarówno w formie ciekłej do zbiorników, jak i w butlach.

Obecnie odbiory skroplonego tlenu technicznego z PKN Orlen przez podmioty zewnętrzne realizowane są zgodnie z założonymi harmonogramami. Jego podaż odzwierciedla możliwości logistyczne i magazynowe odbiorców tego produktu. Zakłady Grupy Orlen w Płocku i we Włocławku to jednostki najbardziej wysunięte na północ kraju jeśli chodzi o produkcję tlenu technicznego. Dlatego działania Grupy Orlen nie tylko zwiększają ogólny bilans skroplonego tlenu technicznego, ale również przyczyniają się do skrócenia czasu dostaw produktu do szpitali w tej części Polski.