Ekopol Górnośląski Holding rozpoczyna współpracę z Sunday Energy w zakresie inwestycji fotowoltaicznych

Ekopol Górnośląski Holding, wiodący dostawca technologii do zarządzania gospodarką paliwową przedsiębiorstw, podpisał umowę o współpracy w obszarze fotowoltaiki z Sunday Energy. Kontrahent spółki to uznany podmiot działający na rynku PV, a zarazem certyfikowany przedstawiciel światowych producentów komponentów OZE, który w 2021 r. ma zadebiutować na rynku NewConnect. W ramach umowy, Sunday Energy dostarczy niezbędne know-how oraz zasoby sprzętu, pozwalające na rozpoczęcie prac budowlanych pierwszej farmy fotowoltaicznej.

- Od początku ogłoszenia planów rozwoju spółki w obszarze fotowoltaiki komunikowaliśmy o potrzebie współpracy z doświadczonym podmiotem branżowym. Jest to zrozumiałe, wchodzimy w nowy segment działalności, chcemy się uczyć i rozwijać. Już po pierwszych rozmowach z Sunday Energy, czułem, że jest to dla nas odpowiedni partner - podkreśla Andrzej Piecuch, Prezes Zarządu Ekopol Górnośląski Holding S.A.

Śląska spółka przy wsparciu siedleckiego dostawcy rozwiązań fotowoltaicznych ma w planach rozwój w dwóch obszarach: jako dystrybutor rozwiązań fotowoltaicznych dla przedsiębiorstw oraz deweloper farm fotowoltaicznych, które później mają być odsprzedawane funduszom OZE.

- Ta współpraca przyniesie obu stronom wiele korzyści. Sunday oprócz niezastąpionego know-how zapewni nam sprzęt oraz komponenty od wiodących światowych producentów. My natomiast, możemy wyjść z ofertą PV do bazy naszych klientów, to grupa ponad 1000 przedsiębiorstw korzystających z naszych technologii, kupujących paliwa czy wyroby hutnicze. Dodatkowo, w ramach współpracy zapewnimy tereny pod budowy farm fotowoltaicznych. Na Śląsku mamy dostęp do wielu nieużytków po byłych hałdach kopalnianych. Są to tereny, na których w okresie 15–20 lat nie będzie można budować osiedli mieszkaniowych lub infrastruktury przemysłowej – mówi Andrzej Piecuch.

Sunday Energy stale rozszerza ofertę o zaawansowane technologicznie panele i komponenty PV od światowych producentów. Spółka aktualnie rozbudowuje sieć dystrybucji w całej Polsce.

- Jesteśmy bardzo zadowoleni z nawiązanej współpracy z Ekopol Górnośląski Holding S.A. Cieszymy się, że firmy o stabilnej pozycji rynkowej, podejmują strategiczne decyzje i rozszerzają swoją biznesową aktywność o dynamicznie rosnącą branżę OZE. Jestem przekonany, że zawarta przez Sunday Energy i Ekopol umowa, przyniesie obydwu stronom wymierne korzyści. Jako certyfikowany importer światowych producentów komponentów fotowoltaicznych, pomp ciepła oraz ładowarek samochodowych, zapewniamy swoim partnerom stały dostęp do technologii OZE w konkurencyjnych cenach. Dodatkowo, zarówno na własny rachunek, jak i z partnerami, rozwijamy liczne projekty farm fotowoltaicznych - komentuje Michał Sochacki, Prezes Zarządu Sunday Energy S.A.

Oprócz działań w obszarze fotowoltaiki, Ekopol kontynuuje prace budowlane osiedla „Dolina Dramy” w Ptakowicach. Sprzedaż pierwszych domków ma mieć miejsce już pod koniec tego roku. W grudniu 2020 r. została podjęta uchwała w sprawie rozpoczęcia działań mających na celu przeniesienie notowań akcji Ekopolu na rynek regulowany GPW. Spółka koncentruje się na działaniach operacyjnych, które w długim terminie przyczynią się do wzrostu wartości rynkowej, pozwalającej na zmianę rynku notowań.
Dotrzyj do nowej grupy klientów dzięki GreenWay Polska