Jesteś tutaj: Strona Główna » Wiadomości » Centrum prasowe
Live Chat Software
Lotos Paliwa

Ekopol zarządzi gospodarką paliwową przy budowie najdłuższego podwodnego tunelu w Polsce

Ekopol Górnośląski Holding S.A.
2020-10-19 / 08:20

Ekopol Górnośląski Holding - grupa dostarczająca technologie do zarządzania gospodarką paliwową dla przedsiębiorstw, podpisał umowę z konsorcjum firm (pod przewodnictwem PORR S.A.) budujących tunel pomiędzy dwoma wyspami Świnoujścia. Spółka zapewni kompleksową obsługę paliwową całego przedsięwzięcia, którego zakończenie planowane jest na wrzesień 2022 r. W ramach umowy Ekopol jest odpowiedzialny za regularne dostawy oleju napędowego oraz wdrożenie i nadzorowanie podpiętego do zbiorników paliwa autorskiego oprogramowania Mikrostacje.pl.

Projekt „Tunel pod Świną” ma na celu usprawnienie połączenia komunikacyjnego pomiędzy dwoma najbardziej zamieszkanymi wyspami Świnoujścia – Uznam i Wolin. W tej chwili jedynym połączeniem pomiędzy nimi, a poprzez wyspę Wolin także Uznamu z resztą Polski są dwie przeprawy promowe. Brak drogi oraz konieczność korzystania z promów jest dużą niedogodnością dla mieszkańców oraz turystów, a w przypadku niesprzyjających warunków pogodowych zdarza się, że Świnoujście jest odcięte od reszty kraju. Prace nad rozwiązaniem tego problemu – budową ok. 1440 m tunelu pod Cieśniną Świny, rozpoczęły się już w 2018r., a wartość brutto całkowitej inwestycji została wyceniona na ponad 900 mln zł.

- Bardzo się cieszymy, że możemy być częścią tak dużego przedsięwzięcia. Z naszego paliwa oraz oprogramowania mają korzystać wszystkie maszyny zaangażowane w ten projekt, w tym także „kret” TBM odpowiedzialny za wydrążenie tunelu. Na plac budowy dotarł już pierwszy 5000-litrowy zbiornik na paliwo. – mówi Andrzej Piecuch, Prezes Zarządu Ekopol Górnośląski Holding S.A.

Ekopol jest wiodącą firmą na rynku hurtowych dostaw paliw płynnych, dostarczając autorskie systemy do zarzadzania gospodarką paliwową w przedsiębiorstwie pod marką Mikrostacje.pl. Grupa posiada własną flotę autocystern, zapewniając dostawy paliwa przez 7 dni w tygodniu, 24 godziny na dobę na terenie całego kraju, a dzięki technologii SENT klienci Ekopol nie muszą martwić się o wypełnianie obowiązków związanych z rejestracją dostaw paliw. Śląska spółka współpracuje z takimi koncernami jak PKN Orlen, BP, Slovnaft, Lotos, czy Tanquid.
Zostań franczyzobiorcą AMIC Energy

Niektóre obrazy czy zdjęcia znajdujące się na tej stronie są własnością 123RF Limited, ich współpracowników lub licencjonowanych partnerów i zostały udostępnione za ich zgodą.
Te obrazy czy zdjęcia nie mogą być kopiowane lub pobierane bez zgody 123RF Limited.