XX Spotkanie Branży Paliwowej - Polski Rynek LPG

Ekopol zarządzi gospodarką paliwową przy budowie najdłuższego podwodnego tunelu w Polsce

Ekopol Górnośląski Holding - grupa dostarczająca technologie do zarządzania gospodarką paliwową dla przedsiębiorstw, podpisał umowę z konsorcjum firm (pod przewodnictwem PORR S.A.) budujących tunel pomiędzy dwoma wyspami Świnoujścia. Spółka zapewni kompleksową obsługę paliwową całego przedsięwzięcia, którego zakończenie planowane jest na wrzesień 2022 r. W ramach umowy Ekopol jest odpowiedzialny za regularne dostawy oleju napędowego oraz wdrożenie i nadzorowanie podpiętego do zbiorników paliwa autorskiego oprogramowania Mikrostacje.pl.

Projekt „Tunel pod Świną” ma na celu usprawnienie połączenia komunikacyjnego pomiędzy dwoma najbardziej zamieszkanymi wyspami Świnoujścia – Uznam i Wolin. W tej chwili jedynym połączeniem pomiędzy nimi, a poprzez wyspę Wolin także Uznamu z resztą Polski są dwie przeprawy promowe. Brak drogi oraz konieczność korzystania z promów jest dużą niedogodnością dla mieszkańców oraz turystów, a w przypadku niesprzyjających warunków pogodowych zdarza się, że Świnoujście jest odcięte od reszty kraju. Prace nad rozwiązaniem tego problemu – budową ok. 1440 m tunelu pod Cieśniną Świny, rozpoczęły się już w 2018r., a wartość brutto całkowitej inwestycji została wyceniona na ponad 900 mln zł.

- Bardzo się cieszymy, że możemy być częścią tak dużego przedsięwzięcia. Z naszego paliwa oraz oprogramowania mają korzystać wszystkie maszyny zaangażowane w ten projekt, w tym także „kret” TBM odpowiedzialny za wydrążenie tunelu. Na plac budowy dotarł już pierwszy 5000-litrowy zbiornik na paliwo. – mówi Andrzej Piecuch, Prezes Zarządu Ekopol Górnośląski Holding S.A.

Ekopol jest wiodącą firmą na rynku hurtowych dostaw paliw płynnych, dostarczając autorskie systemy do zarzadzania gospodarką paliwową w przedsiębiorstwie pod marką Mikrostacje.pl. Grupa posiada własną flotę autocystern, zapewniając dostawy paliwa przez 7 dni w tygodniu, 24 godziny na dobę na terenie całego kraju, a dzięki technologii SENT klienci Ekopol nie muszą martwić się o wypełnianie obowiązków związanych z rejestracją dostaw paliw. Śląska spółka współpracuje z takimi koncernami jak PKN Orlen, BP, Slovnaft, Lotos, czy Tanquid.

Więcej w kategorii

Petroleum Ukraine 2024 po raz kolejny w Warszawie

Międzynarodowa konferencja 'Petroleum Ukraine' odbędzie się 18 czerwca 2024 roku. Program forum obejmie najważniejsze kwestie rynku paliw, takie jak dywersyfikacja dostaw oleju napędowego, polityka sankcji UE, możliwości skutecznej interakcji z ukraińskimi firmami.

Synetyczny gaz ziemny (SNG) stanowi nowe możliwości rozwoju rynku LPG po 2025 roku

Rynek LPG przechodzi przez znaczące zmiany i transformacje - w tym pakiet ustaw "Fit for 55". W rezultacie mogą one zmniejszyć jego zużycie oraz potencjalne podwyżki cen LPG po zakazie importu z Rosji i Białorusi. Jednak te ryzyka mają też szanse przynieść duże możliwości wzrostu rynku LPG w Polsce o 30-50 proc. do 2035 roku.

Tankuj i zyskuj dodatkowe korzyści na stacjach Circle K

Na stacjach Circle K rusza akcja „Tankujesz, zyskujesz”. Klienci będą mogli skorzystać z promocyjnej ceny aromatycznej kawy oraz dostępnych wariantów Hot Dogów przy zatankowaniu min. 20 litrów dowolnego paliwa miles® oraz milesPLUS®. Oferta obowiązuje z kartą lojalnościową EXTRA i potrwa do połowy kwietnia br.