Paliwa TotalEnergies - jakość i cena w trosce o Twój biznes

Unimot rusza na pomoc seniorom - przekaże 10 000 masek ochronnych

We wtorek 21 kwietnia Spółka UNIMOT S.A. przekazała pierwszą partię 2500 sztuk maseczek ochronnych dla powiatu strzeleckiego w województwie opolskim, w którym firma ma swoją siedzibę. Kolejne partie po 1000 maseczek dziennie, z całej ufundowanej puli 10 000 sztuk, będą dostarczane każdego kolejnego dnia. Maseczki ochronne są wielokrotnego użytku i pochodzą od polskiego producenta firmy PZL Sędziszów, który na co dzień wytwarza filtry samochodowe, ale w okresie pandemii uruchomił dodatkowe linie produkujące maski. Ufundowane maseczki są pokryte warstwą nanosrebra, która stanowi dodatkową barierę dla drobnoustrojów chorobotwórczych.

„W miarę naszych możliwości staramy się wspomagać powiat strzelecki, z którym jesteśmy związani od samego początku naszej działalności. Dlatego teraz w czasie pandemii koronawirusa zrobiliśmy rozeznanie gdzie w tym regionie są największe braki w środkach ochrony osobistej”  – mówi Adam Sikorski, Prezes Zarządu UNIMOT S.A. ”Okazało się że potrzeby dotyczą przede wszystkim masek ochronnych dla osób po 60 roku życia, które mogą mieć problem z ich nabyciem, dlatego nasza pomoc będzie w dużej mierze skierowana właśnie do nich. Nie zapomnimy jednak o  rodzinach wielodzietnych, domach dziecka oraz domach opieki społecznej. Dlatego postanowiliśmy ufundować 10 000 sztuk takich masek i dostarczyć je powiatowi tak szybko jak to tylko możliwe” – dodaje Prezes Sikorski.

Dostawa masek ochronnych to jednak nie jedyna pomoc Spółki UNIMOT dla regionu opolskiego. Dwa tygodnie temu firma przekazała także 450 sztuk płynów do dezynfekcji rąk dla Gminy Zawadzkie, Komisariatu Policji w Zawadzkiem, Izbie Celno-Skarbowej, Urzędowi Celno Skarbowego w Opolu i oddziałowi Narodowego Fundusz Zdrowia w Opolu. Natomiast 10 kwietnia UNIMOT dostarczył dodatkowych 300 sztuk płynów dezynfekcyjnych do Starostwa Powiatowego w Strzelcach Opolskich.

Zapraszamy na prezentację zakładu produkcyjnego I-MAXIMUM