Webinarium: Wdrożenie e-SAD „na ostatnią chwilę” – nowe zasady dostaw i nabyć wewnątrzwspólnotowych wyrobów poza procedurą zawieszenia poboru akcyzy

Od 13 lutego 2023 r. papierowe uproszczone dokumenty towarzyszące (UDT) dla przemieszczeń wewnątrzwspólnotowych realizowanych poza procedurą zawieszenia poboru akcyzy muszą zostać zastąpione elektronicznymi e-SAD wysyłanymi w systemie EMCS. Eksperci z Cabaj Kotala Doradztwa Podatkowego przygotowali dla Państwa webinarium, które pozwoli przygotować się do tych zmian.

Do udziału zapraszamy przede wszystkim osoby zarządzające przedsiębiorstwami prowadzącymi działalność w sektorze paliw ciekłych, wyrobów alkoholowych lub tytoniowych, a także osoby odpowiedzialne za rozliczenia podatkowe w takich podmiotach.

W trakcie Webinarium, które będzie trwało maksymalnie 2 godziny, omówimy m.in. następujące zagadnienia:

•    jak zweryfikować czy e-SAD dotyczy mojej firmy?
•    wyroby i transakcje objęte nowymi przepisami – przykłady z praktyki działania przedsiębiorstw
•    nowe kategorie podmiotów: „uprawniony wysyłający” i „uprawniony odbiorca”
•    rozbudowa systemu EMCS – rozszerzenie stosowania na nowe kategorie przemieszczeń wyrobów akcyzowych
•    sposób dokumentowania przemieszczeń wewnątrzunijnych na gruncie nowych przepisów – instrukcja działania „krok po kroku”
•    elektronizacja zabezpieczeń akcyzowych przy nabyciach wyrobów z UE „z zapłaconą akcyzą”
•    specyfika przemieszczeń alkoholu całkowicie skażonego i wyrobów go zawierających
•    czy każdy, nawet najmniejszy odbiorca wyrobów przemieszczanych na podstawie e-SAD będzie musiał zarejestrować się i pracować w systemie EMCS?
•    jak przygotować się do zmian – perspektywa podmiotu wysyłającego i odbierającego wyroby

Webinarium odbędzie się w dniu 7 lutego 2023 r. w godz. 11:00-13:00 – w formie spotkania online na platformie Microsoft Teams. Dostęp do webinarium jest płatny; koszt uczestnictwa jednej osoby to 250 zł netto.

W celu potwierdzenia uczestnictwa, prosimy o wysłanie zgłoszenia na adres: info@cabajkotala.com z podaniem:
•    danych uczestników;
•    adresów mailowych uczestników;
•    danych firmy do wystawienia faktury.

W razie jakichkolwiek pytań, uprzejmie prosimy o kontakt:

Izabela Kowalska
T +48 22 209 98 90
Jakość, pewność i dywersyfikacja dostaw gazu